Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
15.07.2021
16:44

Всесвітня організація охорони здоров’я застерігає про початок третьої хвилі пандемії COVID-19 у світі

14 липня 2021 року Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус на відкритті засідання Комітету ВООЗ із реагування на надзвичайні ситуації та міжнародних медико-санітарних правил повідомив про зростання випадків інфікування і смертності в п’яти із шести регіонів ВООЗ.

Це зумовлено зростанням поширеності у світі штаму Дельта. На сьогодні цей штам вірусу вже виявили в 111 країнах. Очікується, що він стане домінуючим штамом COVID-19.

Раніше вже повідомлялося про виявлення в Україні двох випадків коронавірусної хвороби, викликаних штамом Дельта.

13 липня 2021 року Інститут молекулярної біології і генетики повідомив про результати секвенування 11 зразків від пацієнтів, зібраних у період із 21 травня до 24 червня 2021 року. Так, ще у двох пацієнтів із м. Ужгород виявлено інфікування коронавірусом SARS-CoV-2, що має мутацію, характерну для штаму Дельта.

Відповідно до біоінформатичного аналізу цих чотирьох зразків, вони мають походження з країн Європи і РФ. Інші 7 зразків — мають мутації, характерні для штаму Альфа.

За прогнозами фахівців Центру громадського здоров’я, в Україні нової хвилі пандемії варто чекати вже восени. Проте якщо населення не буде дотримуватися елементарних протиепідемічних вимог — носіння масок та дотримання дистанції — підйом захворюваності може статися і раніше.

Нагадаємо, ВООЗ визначив чотири штами коронавірусу SARS-CoV-2, як такі, що викликають занепокоєння:

  • Альфа (B.1.1.7) — уперше виявили у Великобританії;
  • Бета (B.1.351) — уперше зафіксовано в Південно-Африканській Республіці;
  • Гама (P.1) — уперше знайдений у Бразилії;
  • Дельта (B.1.617) — уперше виявлений в Індії.

Центр громадського здоров’я наголошує, що для зменшення поширеності вірусу важливо продовжувати дотримуватися протиепідемічних заходів. Попри те, що в усіх областях України зберігається «зелений» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Важливо вакцинуватися, особливо людям із груп ризику — людям, старшим 60 років, із супутніми захворюваннями, як-то онкологічні недуги, серцево-судинні захворювання, діабет, а також рідним та людям, які проживають із ними або доглядають за ними. Усі вакцини, які використовує Україна, схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я, є безпечними та захищають від важкого перебігу, ускладнень та смерті від COVID-19. Перелік місць, де можна вакцинуватися від COVID-19.

Україна вже отримала понад 5,6 млн доз різних вакцин, зокрема 2,4 млн доз CoronaVac/Sinovac, майже 1,7 млн доз Comirnaty/Pfizer, та майже 1,6 млн доз AstraZeneca різних виробників. До кінця липня Україна очікує отримати ще близько 1 млн доз вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

Щоб уберегтися від COVID-19:

  • мийте руки з милом, користуйтесь антисептиками;
  • носіть маску, прикриваючи ніс і рот;
  • дотримуйтеся фізичної дистанції — 1,5 метра від інших;
  • чхайте й кашляйте в згин ліктя чи в серветку;
  • не торкайтеся обличчя брудними руками;
  • регулярно провітрюйте приміщення, дезінфікуйте поверхні;
  • вацинуйтеся;
  • слідкуйте за своїм здоров’ям, і якщо з’являються симптоми захворювання, невідкладно звертайтеся до лікаря, за потреби дотримуйтеся самоізоляції.
Інші новини