Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як додати більше руху до свого життя: прості поради на щодень 
13.07.2023
17:18

Як додати більше руху до свого життя: прості поради на щодень 

За даними досліджень, один з десяти українців – веде малорухомий спосіб життя. Зокрема, високі показники (11%) малорухомого способу життя спостерігаються серед людей віком 18-29 років. Жінки рухаються менше, ніж чоловіки.

Лише 3% українців мають високий рівень фізичної активності (не менше 4-5 занять на тиждень тривалістю кожного заняття не менше 30 хвилин) і 6% – середній рівень (2-3 заняття на тиждень). Для більшої частини дорослого населення характерною є гіпокінезія. Без достатньої фізичної активності страждає весь організм і серце, зокрема.

Якщо у вас переважає сидячий спосіб життя, то:

  • сила скорочень вашого серця слабшає
  • зменшується ваша працездатність
  • тонус ваших судин знижується

А це може призвести до серйозних захворювань серцево-судинної системи – артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту, інсульту тощо.

ВООЗ рекомендує дорослим щонайменше 150-300 хвилин помірної та інтенсивної аеробної активності на тиждень або близько 30 хвилин на день. Тож тримайте кілька порад, як додати більше руху до свого життя:

  • відразу після пробудження робіть 15-хвилинну руханку, аби допомогти організму швидше прокинутися та ввімкнути нейронні зв’язки
  • якщо працюєте сидячи, періодично розминайтесь та ходіть на короткі прогулянки
  • завжди обирайте сходи, а не ліфт
  • у громадському транспорті краще стійте, а не сидіть
  • збільшуйте фізичну активність поступово, аби не нашкодити організму

Важливо. Якщо ви маєте проблеми із серцем, поговоріть зі своїм сімейним лікарем щодо типу та тривалості фізичних навантажень.

І пам’ятайте: влітку набагато простіше набувати корисних звичок та робити це в задоволення. Бігайте, їздіть на велосипеді, плавайте, подорожуйте. За все це серце скаже величезне «Дякую»

Стань на варті свого серця — додай більше руху! Ініціатива відбувається в межах Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

 

Інші новини