Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як допомогти людині побороти думки про самогубство
11.09.2024
17:27

Як допомогти людині побороти думки про самогубство

За даними ВООЗ, щороку понад 720 000 людей помирають через самогубство. Це одна з основних причин смертності людей віком 15-29 років. А спроби, які не закінчуються смертю, часто призводять до каліцтва. Кожна така спроба – це трагедія для сім’ї та близьких людини, яка вирішує накласти на себе руки.

Як розпізнати суїцидальні настрої

Ось можливі ознаки того, що людина думає про самогубство.

Говорить, що:

  • хоче померти;
  • відчуває велику провину або сором;
  • вона тягар для інших.

Відчуває:

  • внутрішню пустоту, безнадію, безвихідь або не бачить причин жити;
  • глибокий сум, підвищену тривогу, збудження або лють;
  • Нестерпний емоційний або фізичний біль.

Зміни поведінки:

  • планує або шукає способи померти;
  • відсторонюється від друзів, прощається, роздає важливі речі або складає заповіт;
  • робить небезпечні й ризиковані вчинки, наприклад, їде в машині на величезній швидкості;
  • крайні перепади настрою;
  • їсть/спить більше або менше, ніж зазвичай;
  • частіше вживає наркотики або алкоголь.

Якщо помічаєш ці тривожні ознаки у себе або близької людини, якомога швидше звертайся по допомогу — особливо, якщо така поведінка з’явилася недавно  або стала проявлятися частіше.

Що робити, коли здається, що людина обдумує самогубство?

Ось 5 дієвих кроків, які ти можеш зробити, щоб допомогти людині, яка думає про самогубство

1. ЗАПИТАЙ: «Ти думаєш про самогубство?». Непросто прямо ставити таке питання людині, але воно може допомогти зав’язати розмову та зменшити напругу. Дослідження показують, що питання чи хоче людина померти, не посилюють суїцидальну поведінку та думки. 

2. БУДЬ ПОРЯД: вкрай важливо вислухати людину, що вона думає і відчуває, без  осуду чи оцінки. Дослідження показують, що відкритість інших до розмов про самогубство може послабити суїцидальні думки.

3. ОБЕРІГАЙ: обмеж доступ до потенційно смертоносних знарядь людині, яка має схильність до суїциду. Самогубство часто відбувається під впливом гострої стресової реакції і характеризується двоїстим бажанням померти та водночас жити, тому важкодоступність засобів для здійснення самогубства дозволяє «виграти час» — недоступність одного знаряддя самогубства часто призводить до зміни намірів, а не до пошуку альтернативного знаряддя.

4. ДОПОМОЖИ ПОГОВОРИТИ: Дай людині контакти лінії запобігання самогубствам Lifeline Ukraine (дзвонити — 7333, писати — https://t.me/krisenchatUA_bot) або інших ресурсів, щоб їй було, куди звернутися в скрутний момент. Також заохочуй її поговорити з тим, кому вона може довіритися. Це може бути член сім’ї, друг, духовний наставник або фахівець із психічного здоров’я.

5. ПІДТРИМУЙ ЗВ’ЯЗОК: Будь на зв’язку з людиною після того, як вона пережила кризу або була виписана з закладу надання допомоги, — це може стати вирішальним фактором. Відповідно до досліджень, постійний контакт і підтримка відіграють важливу роль у запобіганні самогубству.

Куди звертатися по допомогу

7333 — телефон лінії запобігання самогубствам Lifeline Ukraine, національної, професійної служби з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я.

https://t.me/krisenchatUA_bot — телеграм Lifeline Ukraine.

1677 — телефон контакт-центру НСЗУ, який допоможе знайти медичний заклад, де є потрібний вам спеціаліст. Допомога за програмою медичних гарантій безоплатна.

044 456 17 02 або 044 456 17 25 — «телефон довіри» Центру медико-психологічної допомоги та профілактики кризових станів. 

0-800-100-102 — психологічна допомога від Національної психологічної асоціації в кризових ситуаціях.

Інші новини