Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
30.03.2021
16:00

Як контролювати свій холестерин

Холестерин — це жироподібна речовина, яку ми отримуємо з двох джерел: споживаємо із тваринною їжею та синтезуємо в нашій печінці.

Зазвичай холестерин умовно поділяють на «хороший» та «поганий»:

  • Ліпопротеїни високої щільності, відомі як «хороший» холестерин;
  • Ліпопротеїни низької щільності, відомі як «поганий» холестерин.

Для нашого організму важливий баланс холестерину, адже без нього ми не можемо існувати. Варто слідкувати, аби показники були не підвищені. Високий рівень холестерину збільшує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Аналіз на визначення холестерину дорослим треба робити кожні 4–6 років. Людям із груп ризику — діагностовані хвороби серця, хронічні запальні процеси, надмірна вага чи цукровий діабет — цей показник варто перевіряти значно частіше.

Дітям починати вимірювати холестерин варто у віці від 9 до 11 років, і потім щоп’ять років. Якщо в сімейній історії в когось був високий рівень холестерину, тоді дітям потрібно вимірювати його рівень із 2 років.

Про що вам скаже аналіз крові на холестерин

Насамперед потрібно дізнатися такі показники:

  • ЛПВЩ — ліпопротеїни високої щільності («хороший» холестерин);
  • ЛПНЩ — ліпопротеїни низької щільності («поганий» холестерин);
  • Тригліцериди — найпоширеніший тип жиру в організмі.

Загальний рівень холестерину обраховується за такою формулою:

ЛПВЩ + ЛПНЩ + 1/5 рівня тригліцеридів = загальний рівень холестерину.

Нормальними вважаються такі показники холестерину:

  • Загального холестерину в крові: 5 ммоль / л або менше; 4 або менше для людей із груп ризику;
  • «Поганого» холестерину: 3 ммоль / л або менше; 1,8 ммоль / л або менше для людей із груп ризику;
  • «Хорошого» холестерину: понад 1 ммоль / л.

Дізнатися рівень свого холестерину можна у свого лікаря — сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого пакету послуг, які пацієнти отримують безоплатно. Потрібно відстежувати свої показники й за потреби вживати заходів для зниження високого рівня холестерину.

5 порад для підтримки здорового балансу холестерину

  • Слідкуйте за раціоном: їжте овочі, фрукти, цільнозернові злаки, квасолю, бобові, горіхи, білки на рослинній основі, нежирні тваринні білки та рибу. Обмежте солодкі напої та продукти, жирне або перероблене м’ясо, жирні молочні продукти.
  • Замініть насичені жири ненасиченими: жири, які ви вживаєте, можуть впливати на рівень холестерину. Віддавайте перевагу нежирному м’ясу (птиця, кролик) та продуктам із низьким вмістом жирів. Вживайте корисні жири: горіхи, насіння, оливкова та ріпакова олія, скумбрія, оселедець. Корисними будуть омега-3-поліненасичені жирні кислоти, що є в рибі, бобових та горіхах, вони зменшують запалення та запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок.
  • Будьте фізично активні: фізична активність дає значні переваги для підтримки здоров’я серця, мозку та всього організму людини, у тому числі допомагає покращити рівень холестерину. Підтримуйте здоровий індекс маси тіла (до 25) та адекватний обхват талії (до 80 см для жінок, до 94 см у чоловіків). Ось тут можна порахувати індекс маси тіла. Не забувайте, що дорослі люди віком від 18 років повинні приділяти не менше 150 хвилин на тиждень фізичній активності середньої інтенсивності або не менше 75 хвилин на тиждень занять високої інтенсивності. Як обрати інтенсивність своєї фізичної активності читайте тут.
  • Кидайте курити: куріння знижує рівень «хорошого» холестерину й підвищує ризик серцевих захворювань. Повна відмова від куріння — найкраще, що можна зробити для власного здоров’я. Кожна година, день, місяць та рік без сигарет — крок до покращення здоров’я. Як скласти план відмови від куріння читайте тут.
  • У разі призначення, приймайте спеціальні ліки: ваш лікар може призначити статини або інші ліки для контролю рівня холестерину, якщо всі вищеперераховані способи не спрацюють. Статини впливають на синтез холестерину. Ліки потрібно приймати регулярно й довготривало, а припинити лише за порадою лікаря.

Інші новини