Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як кожен з нас може допомогти військовим та членам їх родин
01.10.2024
16:33

Як кожен з нас може допомогти військовим та членам їх родин

30 вересня 2024 року Центр громадського здоров'я провів вебінар «Стратегії підтримки військових: як запобігти психосоціальним ризикам через родинну та суспільну підтримку».

Учасники зустрічі обговорили ключові питання підтримки військових та їх родин, зокрема:

Микола Неміш, волонтер проєкту «Як ти, брате?», лікар-психіатр, психотерапевт, завідувач поліклініки КНП «Психіатрія», розповів про основні правила ефективної комунікації з військовими та ветеранами.

Олександр Чаморсов, ветеран, головний психолог Гарячої лінії кризової підтримки Українського ветеранського фонду, травматерапевт поділився власним досвідом перебування у війську, повернення до цивільного життя та досвідом проведення груп підтримки.

Ірина Скрипка, дружина військовослужбовця, військовослужбовиця запасу, розповіла про власний досвід військової служби та поділилась рекомендаціями для партнерок і родин військових.

Під час війни особливо важлива єдність та взаємопідтримка. Різні досвіди, які проживає наше суспільство — цивільні, військові, ветерани, люди, які не мають військових у родині, та ті, чиї рідні воювали або воюють, — часто стають бар’єром у спілкуванні. Небайдужість і бажання допомогти є надзвичайно важливими, а  найкраще —  поцікавитись, чи потрібна людині ваша допомога, і якщо так, то зробити це таким чином, аби не нашкодити.

Якщо вам чи вашим близьким необхідна підтримка, скористайтесь контактами, поданими далі.

Групи підтримки:

Український ветеранський фонд — за номером 0 800 33 20 29 цілодобово та безкоштовно ветерани і їхні родини можуть отримати допомогу від фахових психологів у моменти кризи; ви можете доєднатися до однієї з груп підтримки:

  • щотижнева група підтримки ветеранів, їхніх родин та всіх українців;
  • терапевтична група для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни: людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну;
  • групи підтримки для тих, хто зазнав втрати (якщо з часу втрати минуло менш як 4 місяці);
  • очна група підтримки для людей, які переживають втрату рідних і близьких людей (якщо після втрати минуло 5–6 місяців). 

Veteran Hub — групи підтримки для ветеранів та ветеранок; партнерів та партнерок, які чекають на коханих з війни; матерів, що чекають на дітей з війни; членів сімей, чиї близькі зазнали поранень під час служби; сімей загиблих воїнів; сімей безвісти зниклих воїнів; сімей, чиї близькі перебувають у полоні.

ВО «Vesta» — групи підтримки для колишніх військовополонених, близьких військовополонених, близьких загиблих, близьких зниклих безвісти; безкоштовна юридична та психологічна підтримка для військових, ветеранів та їхніх близьких.

Посібник «Як ти, брате?» стосовно комунікації з військовими, які ви можете замовити безкоштовно, сплативши лише вартість доставки Новою Поштою.  

Запис  вебінару можна переглянути за посиланням на YouTube-каналі Центру громадського здоров’я.

Матеріал підготовлений у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?» (https://howareu.com/), ініційованої першою леді Оленою Зеленською.  

Інші новини