
Як обмеження солі рятує від серцево-судинних захворювань — пояснюють експерти охорони здоров’я
У Всесвітній день серця представники Міністерства охорони здоров’я України, Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я та Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска звернули увагу українців на вплив надмірного споживання солі на здоров’я. Сіль залишається важливою частиною нашого раціону, однак важливо пам’ятати: у 2,5 г солі міститься 1 г натрію. Саме його надмірна кількість шкодить: він сприяє підвищенню тиску, надмірному навантаженню на серце і судини, що підвищує ризик розвитку інсульту, інфаркту та серцевої недостатності.
Заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Кузін напередодні наголосив, що серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смертності у всьому світі, і ця проблема актуальна для України: «Від початку року в Україні понад 30 тисяч пацієнтів отримали медичну допомогу при інфаркті, минулого року в медичній системі зареєстровано 46 тисяч таких звернень». Ігор Кузін також наголосив, що крім генетичної схильності, розвитку серцево-судинної патології сприяє нездоровий спосіб життя, зокрема куріння, нераціональне харчування, стреси. «Тому спільно з ВООЗ міністерство планує запуск одного з найважливіших досліджень у сфері громадського здоров’я — STEPS. Отримані доказові дані про поширеність основних факторів ризику неінфекційних захворювань серед українців дозволять удосконалити державні політики та програми з профілактики. Адже 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки первинній профілактиці — зміні способу життя», — зазначив Ігор Кузін.
Згідно з даними попереднього дослідження STEPS, яке проводили в Україні у 2022 році, українці в середньому споживають 12,6 г солі на добу, що більш ніж удвічі більше за рекомендовану ВООЗ норму — до 5 грамів.
«За оцінками ВООЗ, щорічно 1,89 мільйона смертей у світі пов'язані з надмірним споживанням солі. Існує достатньо доказів того, що надмірне споживання солі призводить до високого кров'яного тиску, є основним фактором ризику гіпертонії, інсультів та інфарктів. Під час війни, що триває в Україні, психологічного та економічного навантаження, яке вона приносить, важливо приділяти більше уваги здоров'ю. Зменшення споживання солі до 5 грам на день, замість 12,6 грам, є одним з найбільш економічно ефективних заходів для поліпшення здоров'я та зменшення тягаря серцево-судинних захворювань. ВООЗ рекомендує вживати більше свіжих, мінімально оброблених продуктів; використовувати трави та спеції замість солі. Зрештою, зменшення споживання солі — це простий, але потужний крок до кращого здоров’я», — зауважив Ярно Хабіхт, голова Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.
Близько 75% солі ми отримуємо з готових продуктів промислового виробництва, ультрапереробленої їжі та фастфуду, і лише чверть додаємо самостійно під час приготування чи за столом. Тож навіть без додаткового підсолювання більшість людей перевищує рекомендовану добову норму. Саме на це звертатиме увагу національна соціальна кампанія, що проходитиме в межах Національного плану дій із протидії неінфекційним захворюванням — її мета підвищити обізнаність про ризики надлишкового споживання солі та сприяти формуванню здорових харчових звичок.
«Саме такі потужні комунікаційні кампанії привертають увагу українців до питання дбайливого ставлення до власного здоров’я та зменшення споживання солі», — наголосив заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Олександр Юрченко. — «Важливо замислюватися самим й обов’язково навчати своїх дітей бути пильними до того, що їмо щодня. Наприклад: звичайний бутерброд із хліба, сиру та шинки може містити майже всю добову норму солі. Крім того, кожному з нас слід навчитися уважно читати етикетки на продуктах у магазині, щоб обрати із усього різноманіття товарів продукти з меншим вмістом NaCl (солі). Під час приготування їжі вдома намагайтеся не підсолювати страви та приберіть сільничку зі столу — такі прості звички працюють як надійна профілактика і допомагають зберегти здорове серце та судини».
- Корисну інформацію щодо споживання солі можна знайти на сторінці ЦГЗ:
Як зауважила Лариса Міщенко, завідувачка відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска, зменшення споживання солі — це «Потужний резерв як профілактики розвитку гіпертензії, так і зниження артеріального тиску у людей з гіпертензією. Обмеження солі < 5 г/день у деяких категорій пацієнтів з гіпертензією може дорівнювати зниженню тиску під дією антигіпертензивного препарату. Зменшення споживання солі також має суттєвий позитивний вплив на усі серцево-судинні захворювання та стан нирок. Тому медична спільнота не може залишатися осторонь цієї важливої системної кампанії, наслідки якої можуть мати неоціненний вплив на стан здоров’я населення України».
Подивитися пресконференцію в запису можна за посиланням.