Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як отримати антиретровірусну терапію людині, яка живе з ВІЛ?
03.12.2023
09:56

Як отримати антиретровірусну терапію людині, яка живе з ВІЛ?

Антиретровірусна терапія (АРТ) - невід’ємний компонент програми надання комплексної медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ. Це метод передбачає максимальне пригнічення розмноження ВІЛ в організмі, відновлення функції імунної системи, підвищення якості життя ВІЛ-інфікованих людей та суттєво знижує ймовірність передачі ВІЛ іншій людині при статевих контактах. АРТ-препарати не здатні повністю вилікувати ВІЛ та вивести вірус із організму. Основна властивість АРТ — пригнічення вірусу.

Що варто знати про АРТ? Антиретровірусну терапію приймають пожиттєво, прийом препаратів не можна переривати. Крім того, необхідно дотримуватися часу (це має бути один і той самий час) та дозування прийому препаратів. Також необхідний періодичний лабораторний контроль за проведенням лікування і соціально-психологічна підтримка.

Пам’ятайте: при самовільних пропусках прийому препаратів з часом вірус може пристосуватися до них та стати стійким до антиретровірусних препаратів.

Антиретровірусна терапія доступна для кожної людини з ВІЛ й надається безкоштовно. Ви можете пройти тестування на ВІЛ та отримати АРТ у закладах охорони здоров’я, обласних і міських СНІД-центрах та кабінетах довіри. Наразі в Україні зазначену послугу надають понад 360 закладів охорони здоров’я у всіх регіонах країни.

Вже за кілька місяців після початку лікування рівень вірусного навантаження ВІЛ в крові людини  становитиме менше 40 копій РНК/мл, що робить ВІЛ невизначуваним (не визначатиметься тестом) і безпечним як для самої інфікованої людини, так і для її оточення (принцип "Н=Н": "Не визначається значить не передається"). Та у жодному разі не відмовляйтеся від презервативів! Адже наявність невизначуваного вірусного навантаження запобігає передаванню виключно ВІЛ, а не інфекцій, що передаються статевим шляхом. 

Що робити людині, яка живе з ВІЛ, й планує розпочати АРТ?

Якщо ви досі не знаєте про свій статус чи підозрюєте, що перебуваєте у групі ризику щодо  інфікування ВІЛ, пройдіть тестування на антитіла до вірусу імунодефіциту людини - воно абсолютно безкоштовне й конфіденційне. Де пройти таке тестування? У сімейного лікаря, в кабінеті довіри або в центрі СНІДу.

Якщо тест на антитіла до ВІЛ показав позитивний результат, вам потрібно буде підтвердити наявність вірусу в організмі. Це також можна зробити в кабінеті довіри або в центрах СНІДу. 

За необхідності наступним кроком може бути проведення аналізу крові для визначення, наскільки знижено ваш імунітет та чи є у вас супутні захворювання. 

Та початок АРВ-терапії практикується й без додаткових аналізів (за новими рекомендаціями). Ви отримаєте комплекс АРВ-препаратів на перший місяць та розпочнете терапію. 

Наступна порція ліків буде на три місяці. Подальші порції ліків можуть бути на тривалі періоди - на 3-6 та більше місяців. 

Тривалість часу, на яку видаються ліки, залежить від стану вашого організму, прийому інших препаратів та вашої прихильності до лікування.  

Як отримати АРТ в Україні?

Якщо ви залишились у своєму рідному місті, ви можете отримати АРТ у центрі СНІДу або в кабінеті довіри, де ви стоїте на обліку.

Якщо через повномасштабну війну ви виїхали з місця постійного проживання, ви теж можете отримати АРТ. Для цього потрібно прибути у центр СНІДу чи кабінет "Довіра". Лікарі-інфекціоністи та/або соціальні працівники самі зв’яжуться з центром СНІДу у вашому рідному місті, щоб підтвердити те, що ви отримуєте АРТ. Якщо зв’язок з центром СНІДу тимчасово втрачено, підтвердження може видати Центр громадського здоров’я через ІС СЗХ.

Оперативно дізнавайтеся про те, який центр СНІДу або кабінет "Довіра" найближчий до вас, за телефоном загальнонаціональної гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІДу — 0 800 500 451.

Як отримати АРТ, якщо ви виїхали за кордон через повномасштабну війну?

Якщо через бойові дії пацієнти виїхали з місця, де постійно проживають, за кордон, вони можуть отримати антиретровірусну терапію та іншу медичну допомогу в будь-якій країні.

Допомогти у пошуку клініки у певній країні допоможуть сучасні онлайн-сервіси для ЛЖВ (людей, які живуть з ВІЛ):

Розроблено швидкий алгоритм обміну даними між лікарями як в Україні, так і поза її межами, у партнерстві з Європейським бюро ВООЗ, CHIP, EACS та ECEE: Стандартизований протокол клінічного ведення та обміну медичними даними для людей, які живуть із ВІЛ, серед біженців з України.

За можливості й на запит лікарі мають надати необхідну медичну документацію щодо історії захворювання та лікування пацієнта.

Докладніше про АРТ ви можете дізнатися за посиланнями: https://arv.phc.org.ua, https://findart.phc.org.ua/ та https://t.me/HIV_AIDS_bot.

Читайте також:

На Черкащині 98% від усієї диспансерної групи отримує АРТ: результати робочої зустрічі щодо протидії ВІЛ-інфекції

Визначення причин непризначення або відтермінування призначення антиретровірусної терапії (АРТ) пацієнтам з туберкульозом

АРТ в Україні та закордоном в умовах війни

Інші новини