Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні триває "наздоганяюча вакцинація" проти кору
08.09.2023
12:21

Як проходить "наздоганяюча вакцинація" проти кору у Львівській області: фахівці ЦГЗ відвідали обласний ЦКПХ

Фахівці Центру громадського здоров'я відвідали Львівський Центр контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) для обговорення координації проведення "наздоганяючої вакцинації" проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

 В обговоренні брали участь керівник відділу імунізації Центру громадського здоров’я Андрій Пашинний, генеральний директор Львівського центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко, а також фахівці ЦГЗ і обласного ЦКПХ.

 "Наразі питання вакцинації дітей проти кору є одним з пріоритетних, зважаючи на великий ризик початку спалаху в Україні. Вакцину мають усі надавачі медичних послуг, незалежно від форми власності, які уклали договори про медичне обслуговування за Програмою медичних гарантій. Вакцина доступна і безкоштовна. Важливим у цьому процесі є спільна робота Центрів контролю та профілактики хвороб, департаментів охорони здоров'я, освітян та надавачів медичних послуг", — зауважив Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації Центру громадського здоров’я. 

Нагадаємо, що кір – це небезпечне інфекційне захворювання, яке викликає ускладнення: пневмонію, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку), паненцефаліт (захворювання головного мозку). Згідно з Календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати 2 дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років. Ліків від кору не існує, тому вакцинація - єдиний засіб захисту від захворювання. 

 В Україні триває загальнонаціональна кампанія вакцинації проти кору дітей, які пропустили планове щеплення за Національним календарем щеплень з будь-яких причин, зокрема через активні бойові дії або карантин у зв’язку з COVID-19. Метою кампанії стала вакцинація 260 тисяч дітей віком від 2 до 17 років, які до цього часу не мали щеплень.

Інші новини