Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Якість води у водоймах і річках у межах пляжів — моніторинг водних об’єктів рекреаційного та оздоровчого використання станом на 30.08.2024 р.
03.09.2024
12:16

Якість води у водоймах і річках у межах пляжів — моніторинг водних об’єктів рекреаційного та оздоровчого використання станом на 30.08.2024 р.

Лабораторії територіальних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводять моніторинг за якістю води з рекреаційних водних об’єктів, які використовують для купання.

У межах офіційних пляжних зон з 29.07.2024 по 30.08.2024 (у серпні 2024) року було досліджено:

за мікробіологічними показниками – 491 пробу води з поверхневих водойм, з них 238 проб (48,5%) не відповідали нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) тощо; проведено 1666 досліджень води, з них 616 досліджень (37,0%) не відповідали нормативам;

за хімічними показниками – 334 проби води з поверхневих водойм, з них 97 проб (29,0%) не відповідали нормативам; проведено 4447 досліджень води, з них не відповідало нормативам 661 дослідження (14,9%).

 Пам’ятайте! Відпочивати та купатися дозволяється тільки у спеціально відведених і обладнаних для цього місцях за рішеннями та повідомленнями обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування. Потрібно постійно слідкувати за офіційною інформацією на територіях, де можна безпечно купатися і відпочивати, яка надається через засоби масової інформації, шляхом установлення спеціальних інформаційних знаків та іншими способами. Лабораторії надалі проводять моніторинг і беруть нові проби води. 

Якість води у межах пляжів у регіонах:

Станом на 30.08.2024 можна купатися на підставі проведених лабораторних досліджень води у межах пляжів, проте потрібно відслідковувати інформацію на протязі тижня за даними територіальних ЗМІ, органів місцевого самоврядування, тому що ситуація може змінюватися через зливові дощі та інші природні катаклізми, що впливає на якість води для купання:

м. Київ –  вода в межах пляжів «Венеція», «Дитячий», «Золотий», «Молодіжний» на р. Дніпро та «Тельбін» відповідає нормам, за мікробіологічними показниками – «Райдуга», «Пуща-Водиця» на 5-7 лінії.

Миколаївська область – заборонено купатися на водних об’єктах відповідно до розпорядження ОВА. Проте вода в межах пляжу «Міський» у Южноукраїнську відповідає нормам. 

Одеська область – вода відповідає нормативам у межах пляжів м. Одеса («Ланжерон», «Дельфін», «Аркадія», 10 станція Великого Фонтану, 13 станція Великого Фонтану), орендних приватних пляжів: «Калітон», інклюзивний пляж «Дельфін», «True Man Sun of a Beach», «Red Line»). 

У Білгород-Дністровському районі згідно з розпорядженням місцевої державної (військової) адміністрації відкриття пляжів та місць для купання не проводилось, У Одеському районі (м. Чорноморськ, смт. Овідіополь, смт.Доброслав, с. Грибівка Дальницької ТГ) та Ізмаїльському районі доступ до пляжних та рекреаційних зон для громадян заборонений згідно з розпорядженнями місцевих державних (військових) адміністрацій, проте вода відповідає нормам за мікробіологічними показниками – рекреаційні зони «Катранка» у с. Приморське та «Расейка» у с. Лиман, смт. Затока, Кароліно-Бугазька ТГ, район «Центральний», с. Курортне, Сергіївська ТГ, район «Будакська коса», с. В. Балабанівка, Сергіївська ТГ, район «Сільській пляж».

Донецька – З урахуванням військової ситуації, небезпеки населення, функціонування та надання офіційних дозволів на відкриття місць на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання, у тому числі пляжів, в 2024 місцевими органами виконавчої влади не планувалося. Разом з тим, враховуючи, що мешканці та гості м. Слов’янська все ж купаються та відпочивають на колишніх об’єктах місць масового відпочинку, у липні перевищень у воді з оз. Ріпне, оз. Вейсове, оз. Гаряче, які розташовані на території міста не зареєстровано.

Вінницька область – вода на пляжі у м. Могильов-Подільський відповідає нормам. 

Волинська область – якість води з пляжів м. Нововолинська, на озерах «Велике» біля с.Згоряни, «Світязь» в рані Шацької ОТГ в межах норми. 

Дніпропетровська область – пляжі офіційно не відкриті. Водночас якість води відповідала нормам з міського пляжу м. Зеленодольська, дитячого пляжу м. Новомосковська; за мікробіологічними показниками – з пляжу міського м. Павлограду, у зоні набережної у м. Кам’янське.

Івано-Франківська область – якість води відповідає нормам на всіх пляжах, за якими проводять лабораторні спостереження. Зокрема пляж міський  КП «Центр розвитку та рекреації» м.Івано-Франківськ , ТзОВ «Буковель» с.Поляниця, ТзОВ «ПАРКТУР» с.Поляниця.

Київщина – умовно чиста вода річкова з пляжу дитячого «Чайка» у с. Чайки Обухівського району відповідає нормам в межах. 

Кіровоградська область – якість води відповідає нормам на пляжах «Гайворонський» у м. Гайворон на р. Південний Буг, «Громадський» у с. Вільне Світловодського району на озері «Голубе»на р. Синюха в смт. Новоархангельськ Голованівського району. 

Рівненська область станом на 30.08.2024 якість води відповідала нормам з пляжів: дитячого м. Здолбунова, міського м. Дубровиця, за мікробіологічними показниками – з пляжу міського м. Млинів. 

У Хмельницькій області станом на 30.08.2024 якість води відповідає нормам у межах пляжу вілли «Дві ріки» у с. Велика Слобідка Кам’янця-Подільського району на р. Мукша, міського пляжу в м. Ізяслав на р. Горинь, міського пляжу в м. Славута на р. Богушівка, міського пляжу в м. Полонне на р. Хомора, з відкритої водойми «Озеро для купання» на р. Горинь у м. Нетішин, у м. Красилів; з міського пляжу на р. Південний Буг у м. Хмельницький (9300), міського пляжу в м. Старокостянтинів в місці злиття річок Случ та Ікопоть.

Черкаська область – якість води в межах в межах пляжів м. Черкаси («Соснівський-1»), м. Ватутіне відповідає нормам. 

Чернівецька область – якість води в межах пляжів м. Великий Кучурів, с. Бояни та с. Магала Чернівецького району, м. Чернівці на ставках відповідала нормам.

Чернігівська область – якість води в межах міського пляжу «Золотий берег» м.Чернігова відповідала нормам за мікробіологічними показниками.

Станом на 30.08.2024 не можна купатися на підставі проведених лабораторних досліджень за мікробіологічними та хімічними показниками:

У Києві на річці Дніпро та озерах якість води не відповідає за мікробіологічними показниками: за індексом ЛКП («Галерний» – 6200, «Веселка» – 6200, «Передмістна слобідка» –  6200, «Центральний» – 6200, «Чорторий» – 24000, «Троєщина» – 7300, «Вербний» – 6300, «Острів Оболонь» – 12000, 15000) та 8 – за хімічними показниками.

На Київщині виявлено відхилення якості води від стандарту за мікробіологічними показниками – в межах пляжу міського «Центральний» у Білій Церкві (13000) та з пляжу міського у Переяславі (6200). 

Миколаївська область – заборонено купатися на водних об’єктах відповідно до розпорядження ОВА. Під час моніторингу вода з пляжів за мікробіологічними показниками не відповідає нормам за індексом ЛКП («Чайка» у Миколаєві на Дніпро-Бугському лимані – 24000) та річкової води («Стрілка» у Миколаєві на р. Інгул – 20000, пляж міський «Райдуга» м. Первомайська на р. Південний Буг – 70000). 

Одеська область – станом на 23.08.2024 якість морської води не відповідала вимогам за мікробіологічними показниками з пляжу 16 ст. Великого Фонтану у м. Одеса (індекс ЛКП 6200).

Вінницька область – вода не відповідала нормам за індексом ЛКП (24 000) та хімпоказниками на пляжах «Хімік», «Гонти», «Центральний» на р. Південний Буг. 

Волинська область – якість води не відповідала нормам з пляжів м. Луцька на річках Сапалаївка та Стир не відповідає нормам (15000 та 9300), в межах пляжів м. Ковель на річці Турія (15 000), м. Берестечко Луцького району (110000).

Дніпропетровська область – пляжі офіційно не відкриті. Водночас якість води не відповідала нормам за індексом ЛКП – з пляжів «Парк культури та відпочинку Придніпровський», «Сагайдак» та на Монастирському острові м. Дніпра (6200-9500), м. Верхньодніпровське (13000), за хімпоказниками – пляжу міського м. Павлограду, у зоні набережної у м. Кам’янське.

Житомирська область – якість води з пляжів не відповідає нормам за індексом ЛКП та хімпоказниками – у Житомирі в р. Тетерів у межах дитячого пляжу та пляжу для дорослих у Гідропарку (24000 та 240000), пляжу міського на р. Уж у м Коростені (24000), пляжу міського у Звягелі по вул. Богуна на річці Случ (6200).

Кіровоградська область – якість води не відповідає нормам на пляжі «Світловодський» у м. Світловодськ на р. Дніпро за індексом ЛКП (110000) та хімпоказниками.

Рівненська область – якість води не відповідала нормам з пляжу громадського с. Гоща, міського пляжу у Рівному на озері Басів Кут (за індексом ЛКП 24000, 70000, хімпоказниками), з пляжу міського м. Млинів за хімічними показниками, за мікробіологічними показниками – пляжу дитячого м. Здолбунова (6200), пляжу ТзОВ «Обарів-інвест» у с. Обарів на ставу за ЛКП (24 000). 

Тернопільська область – якість води на міському пляжі м. Тернополя на р. Серет не відповідала за індексом ЛКП (9900). 

Черкаська область – якість води не відповідає в межах пляжів «Казбетський», «Митницький» м. Черкаси (за індексом ЛКП 6200 та 13000).

Чернігівська область – якість води в межах міського пляжу «Золотий берег» м.Чернігова не відповідала нормам за хімпоказниками.

Нагадуємо, що норма індексу ЛКП становить 5000. За результатами перевищень показників у воді водойм надаються рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, інформуються органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, інформація розміщується на вебсторінках тощо.

У Донецькій, Запорізькій, Харківській та Херсонській областях заборонено купатися на пляжах за розпорядженням ОВА з урахуванням військової ситуації та небезпеки для населення.

Пляжі морського узбережжя у м. Маріуполь та Маріупольському районі Донецької області, пляжі у Луганській області, м. Енергодара, місця масового відпочинку на р. Дніпро та пляжні зони у межах прибережної захисної смуги моря на Чорноморському та Азовському узбережжі Запорізької та Херсонської областей знаходяться на тимчасово окупованій території.

Інші новини