Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ розпочинає цикл історій незламності про роботу протитуберкульозної служби в умовах війни
21.03.2023
10:46

“Загартовані найвищим гартом”. ЦГЗ розпочинає цикл історій незламності про роботу протитуберкульозної служби в умовах війни

За час протистояння російській агресії українці стали справжнім символом незламності для всього світу. Попри страх та невизначеність нам вдалось згуртуватись у міцний кулак, щоби дати відсіч ворогу. І навіть через більше 
ніж рік виснажливої та страшної повномасштабної війни ми – тримаємо стрій. 

Найдорожчий ресурс цієї війни – народ, а саме – конкретні люди, колективи, які відданістю своїй справі та професії прокладають шлях до нашої перемоги. Саме про таких людей зі сфери протидії туберкульозу ми розкажемо у циклі спецматеріалів “Загартовані найвищим гартом” до місяця обізнаності боротьби з туберкульозом, який проходить у березні. Слідкуйте за оновленнями на сайті та у соцмережах Центру громадського здоров’я (далі - ЦГЗ). 

“Не буде перебільшенням сказати, що світ за своє існування не знав стільки героїв, скільки їх з'явилося в нашій країні за цей рік. Медичні працівники протитуберкульозної служби зробили і свій внесок: хтось – приєднався до лав оборони, інші ж – рятували людей з ТБ під обстрілами та, ризикуючи життям, передавали ліки, опікувались потоком переселенців та буквально жили на роботі, щоби продовжувати ефективно протидіяти туберкульозу. Такі люди надихають, а їх історії мають бути розказані”, - каже Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ. 

За рік повномасштабної війни з росією пошкодження закладів охорони здоров’я, що надають допомогу людям з туберкульозом зафіксовано у 10 областях України: Херсонська, Харківська, Чернігівська, Сумська, Луганська, Київська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Миколаївська. 

За координації Центру регіональна протитуберкульозна служба з першого дня війни вжила невідкладних заходів для адаптації під нові реалії, щоб кожен мав змогу для продовження лікування туберкульозу, вжито додаткових заходів безпеки, забезпечено доступом до ліків, медико-соціальних послуг. Регіональні протитуберкульозні служби продемонстрували високий рівень професіоналізму, згуртованості, сміливості та відданості своїй справі, коли пріоритети та потреби пацієнтів були в центрі уваги.

 

Інші новини