Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Затверджено план роботи з валідації ліквідації передачі ВІЛ та сифілісу від матері до дитини на наступний рік
27.06.2018
17:00

Затверджено план роботи з валідації ліквідації передачі ВІЛ та сифілісу від матері до дитини на наступний рік

21 червня 2018 року м.Києві відбулося друге засідання робочої групи з підготовки до валідації (підтвердження) ліквідації  передачі ВІЛ та сифілісу від матері до дитини в Україні (ЕПМД). Проект з ЕПМД впроваджується за фінансової підтримки  UNICEF.

У заході взяли участь більше 20 експертів в галузі профілактики, діагностики і лікування ВІЛ-інфекції та сифілісу, представники ВООЗ, ЮНІСЕФ, а також недержавних організацій. Учасники обговорили базові регіональні та національні показники  відповідно до переліку глобальних цільових індикаторів валідації ЕПМД, інструменти валідації ЕПМД, а також визначили пріоритетні регіони для проведення валідації ЕПМД в Україні.

Професор Наталія Нізова ознайомила учасників з оновленою версією Глобального керівництва по критеріях і процесах валідації ліквідації передачі ВІЛ-інфекції та сифілісу від матері до дитини, ухваленому під час 4-го засідання комітету, що проходило 13-14 червня 2018 р. у м. Женева.

Голова БО «Позитивні жінки» Олена Стрижак представила результати дослідження «Сексуальне і репродуктивне здоров’я, ґендерна рівність та права людини, гендерне насильство, економічні і політичні можливості жінок, які живуть з ВІЛ в Україні» 2016 р., як джерело даних для валідації.

Заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін ознайомив присутніх з рекомендаціями ЦГЗ щодо застосування препарату Долутегравір жінками фертильного віку. Він наголосив, що ЦГЗ дотримується позиції ВООЗ з цього питання. (18 травня 2018 було оприлюднено пояснення ВООЗ з виявлення потенційної проблеми із безпекою Долутегравіру, пов’язаною з дефектами нервової трубки у плода. ВООЗ зазначає, що «потенційна проблема безпеки постає через вплив Долутегравіру на жінок під час зачаття, а не під час вагітності». Також не було виявлено ніяких дефектів нервової трубки серед немовлят, народжених від жінок, які почали приймати схеми на основі DTG під час вагітності).

Підсумком засідання стало затвердження Плану роботи групи з ЕПМД на період з 01.06.2018р. до 31.05.2019 р.

 

 

Інші новини