Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зміцнюємо взаємодію у сфері епідеміологічного нагляду: ЦГЗ вперше провів вебінар для епідеміологів ЦКПХ
30.08.2024
15:56

Зміцнюємо взаємодію у сфері епідеміологічного нагляду: ЦГЗ вперше провів вебінар для епідеміологів ЦКПХ

27 серпня Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) вперше провів вебінар для керівників відділів епіднагляду регіональних центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). 

Метою заходу було покращення взаємодії та комунікації працівників регіонального та національного рівнів, які залучені до епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами. 

Спікерка вебінару Наталія Бугаєнко, завідувачка відділу організації епіднагляду ЦГЗ, кандидатка медичних наук, обговорила з учасниками такі питання: 

  • стан захворюваності населення на інфекційні хвороби на території України та в окремих регіонах;
  • епідемічна ситуація щодо спалахів інфекційних хвороб і сучасні тенденції в Україні. 

Учасники вебінару проаналізували статистику за всіма групами інфекційних хвороб, а саме: вакцинокеровані інфекції (кір, краснуха, кашлюк, епідемічний паротит, дифтерія, правець), ГКІ, в т. ч. протозойні (гепатит A, ротавірусний ентерит, сальмонельоз), соціально значущі інфекції (сифіліс, гонококова інфекція, хламідійна інфекція, трихомоніаз, гепатит B, ВІЛ-інфекція, туберкульоз, COVID-19), грип і ГРВІ, парентеральні гепатити, особливо небезпечні інфекції (гарячка Західного Нілу, лептоспіроз).

Особливу увагу на вебінарі було приділено динаміці реєстрації та змінам у структурі спалахів інфекційних хвороб протягом 2010 року – 7 місяців 2024 року, а також оцінці якості проведення епідрозслідувань таких спалахів епідеміологами ЦКПХ.

«Важливим аспектом вебінару стало ретельне дослідження зв’язку спалахів інфекційних хвороб з навчальними, оздоровчими закладами, а також закладами громадського харчування та охорони здоров’я, підприємствами тощо», — зазначила Наталія Бугаєнко.

Згідно з представленою на вебінарі інформацією, захворюваність на інфекційні хвороби зросла з 2023 року і продовжує зростати. Найбільше випадків припадає на гострі інфекції верхніх дихальних шляхів множинних або неуточнених локалізацій. Серед інших інфекцій домінують ГКІ, парентеральні гепатити та туберкульоз. У 2024 році актуальними є кашлюк, COVID-19, гарячка Західного Нілу, сифіліс, правець і гепатит А.

Центр громадського здоров’я надалі планує щомісяця проводити такі заходи з визначенням та обговоренням актуальних тем у сфері епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами в колі профільних спеціалістів.

Інші новини