Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зупинити епідемію ВІЛ-інфекції: тренінг для лікарів та фахівців центрів боротьби зі СНІДом
29.04.2015
10:48

Зупинити епідемію ВІЛ-інфекції: тренінг для лікарів та фахівців центрів боротьби зі СНІДом

14-16 квітня та 27-29 квітня 2015 року відбулися тренінги для лікарів-епідеміологів та фахівців з моніторингу та оцінки регіональних центрів боротьби зі СНІДом на тему «Актуальні питання моніторингу епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції по регіонах України». Ключовим завданням заходів була оцінка епідемічної ситуації на сучасному етапі епідемії ВІЛ-інфекції та розроблення актуальних заходів протидії ВІЛ/СНІДу на регіональному рівні.
Тренерами виступали експерти Центру Моніторингу і оцінки ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ  України» та фахівці  ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України».

Нагальність проведення тренінгу викликана тим, що сьогодні в Україні дуже гостро постає проблема погіршення ситуації з ВІЛ/СНІДу через складну гуманітарну ситуацію, бойові дії на Сході країни та збільшення кількості вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей, адже ці регіони є одними з найбільш ураженими епідемією. Надання медичної допомоги для людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), Східного регіону або АР Крим в цілому по Україні здійснюється в штатному режимі. Проте, формування дефіциту лікарських засобів може залишити без ліків тисячі ВІЛ-інфікованих українців. Критичною є ситуація із забезпеченням тест-систем для обстеження на ВІЛ-інфекцію та проведення лабораторного моніторингу стану здоров’я ВІЛ-інфікованих осіб. За ініціативою представників державних структур, неурядових та міжнародних організацій було здійснено замовлення на закупівлю необхідних препаратів для ЛЖВ через Механізм термінової закупівлі Глобального фонду.

В ході заходу учасники тренінгів заслухали експертні доповіді про українські реалії протидії ВІЛ-інфекції в контексті міжнародного співробітництва та національні заходи у відповідь на епідемію СНІДу, розглянули клініко-епідеміологічну характеристику випадків ВІЛ-інфекції та основні показники стану епідемії ВІЛ-інфекції за даними регіональних планів моніторингу та оцінки в 2014 р.

Практична робота «Знай свою епідемію» включала роботу в групах: учасники одного регіону аналізували статистичні дані з ВІЛ/СНІДу іншого регіону. У ході представлення результатів були визначені «гарячі точки» епідемії, її динаміка та тенденції, ризики виникнення нових випадків інфікування ВІЛ у кожному регіоні. Також була здійснена оцінка профілактичної та лікувальної діяльності, надані рекомендації щодо протидії ВІЛ/СНІДу по регіонах України.

Інші новини