Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
03.10.2019
18:40

10 порад здорового харчування для людей 60+

Правильне харчування – це лікувально-профілактичний вплив на організм, який знижує ризик розвитку будь-якої хвороби і запобігає передчасному старінню.

  1. Пийте не менше 2,5 л води за добу. Корисно пити чорний і зелений чай. Краще пити чай з медом або сухофруктами. Він знижує тиск, укріплює стінки судин, має сильну антибактеріальну дію.
  2. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. Вони містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти та клітковину. Покращують травлення, нормалізують обмін речовин і кислотно-лужну рівновагу організму.
  3. Частіше вживайте продукти, які є джерелами складних вуглеводів і містять рослинні білки, вітаміни, мікроелементи, клітковину – хліб грубого помолу, висівковий хліб, каша з вівсяної і гречаної крупи, різноманітні сирі овочі, ягоди і фрукти, горіхи, нешліфовані крупи (рис нешліфований є рекордсменом за вмістом вітамінів і мінеральних речовин).
  4. Обмежіть вжиток повареної солі та солоностей (оселедець, солоні огірки), зловживання якими сприяє підвищенню артеріального тиску, затримці рідини в організмі, утрудненню роботи серця. 

 

      5. Надавайте перевагу тушкованим та вареним стравам, вегетаріанським супам. Скоротіть споживання смажених та надміру жирних, гострих страв, маринадів, соусів, оскільки вони приводять до перевантаження травних залоз.

      6. Важливу роль відіграють зовнішній вигляд страв, запах та смак, оскільки сприяє активнішому виділенню травних соків, а, позаяк, і кращому травленню та засвоєнню їжі. Ваші смакові та нюхові рецептори змінюються з віком, тому радимо використовувати трави та спеції для приготовлених страв.                                                                                                      

     7. У міру старіння у кишках починає переважати гнилісна мікрофлора, яка є шкідливою для організму. Щоб нормалізувати мікрофлору кишок – пийте кисломолочні продукти. 

     8. Засвоюваність їжі залежить від ступеня її подріблення та оброблення слиною. Ретельно пережовуйте їжу засвоюється краще, ніж з’їджена поспіхом. Рекомендується робити більше 20 жувальних рухів, перш ніж, їжа, взята в рот, буде проковтнута.

Інші новини