Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
2 мільйони смертей від діареї пов'язані з неякісною водою, неналежними санітарією та гігієною
22.09.2020
13:35

2 мільйони смертей від діареї пов'язані з неякісною водою, неналежними санітарією та гігієною

Як відзначає ВООЗ, майже 2,2 мільярда людей у світі не мають доступу до послуг водопостачання. Щорічні 2 мільйони смертей від діареї пов'язані з неякісною водою, неналежними санітарією та гігієною. 88% цього тягаря складають діти з країн, що розвиваються.

Безпечна і доступна вода – важливий фактор здоров'я людей, незалежно від того, чи використовується вона для пиття, побутових потреб, приготування їжі або рекреаційних цілей. Покращена система водопостачання, санітарії та більш ефективне водокористування можуть сприяти економічному зростанню країн та робити вагомий внесок у зменшення масштабів бідності.

У 2010 році Генеральна Асамблея ООН чітко визнала право людини на воду.  Кожен має право на достатнє, безпечне, доступне водопостачання.

Забруднена вода може бути фактором передачі захворювань, зокрема холери, шигельозу, черевного тифу, поліомієліту. Поза цим, збудники інфекцій у воді призводять до спалахів, епідемій інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

Вода забезпечує нормальний перебіг безлічі процесів обміну речовин: підтримує нормальну температуру тіла, виводить з сечею кінцеві продукти обміну речовин і токсини тощо. Нормальний обмін речовин порушується вже при втраті тілом 1% води.

Слід пам'ятати, що спрага – єдиний сигнал, який говорить про потреби організму у воді. Однак у початкових стадіях зневоднення відчуття спраги виникає не завжди, що особливо характерно для районів з холодним кліматом. 

Нагадуємо:

  • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
  • вживайте бутильовану воду, якщо це неможливо – охолоджену кип’ячену воду;
  • не купайтеся у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання. Інформація про якість води у межах пляжів тут: https://phc.org.ua/news/informaciya-pro-yakist-vodi-u-mezhakh-plyazhiv
  • пити чисту та свіжу рідину необхідно протягом усього часу, коли людина не спить, незважаючи на рівень активності та самопочуття;
  • щоденно необхідно пити 2 – 3 літри негазованої чистої води невеликими порціями; 
  • у жаркий день маленька дитина повинна випивати не менше чашки води (150 мл) кожні 30 хвилин;
  • під час інтенсивних фізичних навантаженнях дорослий повинен випивати не менше літри води в годину;
  • не слід пити воду під час прийому їжі або відразу після. Це може перешкодити травленню. Краще випити трохи теплої води за 20 – 30 хвилин, щоб стимулювати виділення травних соків. 
Інші новини