Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
35 людей постраждали внаслідок отруєння грибами з початку року
09.06.2021
18:23

35 людей постраждали внаслідок отруєння грибами з початку року

За 5 місяців поточного року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 35 людей, з них 12 дітей. Унаслідок отруєнь померли 1 дорослий і 2 дитини.

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 9 людей, у т.ч. 3 дітей — зареєстрували в Одеській області.

У Вінницькій області зареєстрували 4 випадки, постраждали 4 людини, у т. ч. 1 дитина.  У Дніпропетровській області зареєстрували 3 випадки, постраждали 3 людини. У Запорізькій  області — 2 випадки, постраждали 2 людей, з них 1 дитина, у Чернівецькій області — 2 випадки, постраждало 5 людей.

По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Херсонській (постраждали 2 людини, з них 1 дитина), Хмельницькій (3 людини, з них 1 дитина), Полтавській (1 дитина), Київській (постраждала та померла 1 людина) і Чернігівській (постраждали 5 людей, у т.ч. 4 дитини, 2 з них померли) областях.

Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Докладніше про ознаки отруєння, першу допомогу, а також перелік отруйних грибів — у брошурі «Небезпечні гриби. Що варто знати»

Інші новини