Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
39 людей отруїлося їжею в Україні протягом 5 – 7 серпня
07.08.2019
15:57

39 людей отруїлося їжею в Україні протягом 5–7 серпня

Протягом трьох днів, з 5 по 7 серпня включно, в Україні зареєстровано 39 випадків гострої кишкової інфекції (ГКІ).

05.08 2019 надійшло повідомлення від Старосамбірського міжрайонного відділу, що на стаціонарному лікуванні знаходиться 6 дорослих з діагнозом «Харчове отруєння, ентероколіт». Під час епідрозслідування встановлено, що в приватному секторі 4 серпня відбувались поминки з присутніми 35-ма особами. Станом на 06.08.2019 захворіли 10 дорослих, госпіталізовано 9 осіб, на амбулаторному лікуванні перебуває 1 особа. Стан усіх хворих середньої важкості. Під час епідрозслідування встановлено, що на поминках вживали страви домашнього приготування..

Також серед мешканців с. Лісівка Житомирської області 06.08.2019 зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції.  Всього захворіло 17 осіб, в тому числі 2 дітей до 17 років; 10 осіб знаходяться на стаціонарному лікуванні, 7 хворих – на амбулаторному (інформація станом на 16 годину 06.08.2019). Зараження ГКІ пов’язано з об’єктом громадського харчування (кафе-магазин «Вікторія», ФОП Осипович Марія Радіонівна, с. Гальчин Житомирської області). В населеному пункті проводяться подворові обходи з метою виявлення та обстеження контактних (додатково виявлено 8 хворих). Усі хворі мають попередній діагноз «гострий гастроентероколіт». 

Під час опитування з’ясовано, що всі постраждалі пов’язують захворювання з поминальним обідом, який відбувся в селі Зарубинці 04.08.2019. Страви замовлялись та доставлялись на обід у кафе-магазині «Вікторія» для присутніх в кількості близько 60-ти осіб. На обіді були лише страви, що виготовлені в кафе, інших домашніх харчових продуктів на обіді не вживали.

У ході епідрозслідування виявлено грубі численні порушення санітарного законодавства в кафе-магазині «Вікторія», основними з яких є відсутність будь-яких супровідних документів, що засвідчують якість та безпечність харчових продуктів (на момент відвідування не представлені), відсутність належних умов для зберігання харчових продуктів, недостатній набір приміщень харчоблоку відповідно до його функціонального призначення, порушення поточності руху сировини та готових харчових продуктів, відсутня необхідна кількість технологічного інвентарю та обладнання.

07.08 2019 надійшло повідомлення, що станом на 12:00 7 серпня на стаціонарному лікуванні знаходиться 4 особи,  з яких 2 дітей, з діагнозом гострий гастроентероколіт, функціональні розлади шлунково-кишкового тракту. Госпіталізація хворих проводилась 5 та 6 серпня поточного року. Встановлено, що всі постраждалі перебували 04.08.2019 на весіллі в барі «Хутір» м. Золочів. Стан пацієнтів середньої важкості.

У всіх вищевказаних випадках потерпілим в стаціонарних умовах проводиться повний комплекс клініко-лабораторних обстежень та медичної допомоги. Протиепідемічні заходи  та епідрозслідування тривають, списки контактних осіб уточнюються.

Звертаємо увагу, що реалізація політики в галузі державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів забезпечує Державна служба України з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Відтак, у разі виявлення порушень технології приготування чи норм зберігання продукції у закладах громадського харчування радимо негайно повідомляти Державну службу України з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів за номером телефону, що вказано на офіційному сайті установи.

Центр громадського здоров’я України нагадує: збудники кишкових інфекцій (віруси чи бактерії) можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху – від виробництва до столу. Кожен учасник процесу як виробник і реалізатор, так і сам споживач можуть сприяти зараженню харчових продуктів. Як уберегтися від зараження, читайте за посиланням.

Інші новини