Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
4 лютого — Всесвітній день боротьби проти раку
04.02.2019
12:05

4 лютого — Всесвітній день боротьби проти раку

Цього року головна тема Всесвітнього дня боротьби проти раку — захист від раку шийки матки.

Рак шийки матки — це один із найбільш поширених у Європейському регіоні ВООЗ видів раку, що вражає жінок. Тільки 2018 р. у світі було зафіксовано 69 000 нових випадків цього захворювання та 30 000 смертей. Водночас цей вид раку, на відміну від більшості інших, можна попередити за допомогою вакцини.

Майже всі випадки раку шийки матки пов’язані з ураженням геніталій вірусом папіломи людини (ВПЛ). Також ВПЛ може бути пов’язаний з іншими типами аногенітального раку, з раком голови та шиї, генітальними бородавками у чоловіків і жінок, раком піхви, зовнішніх статевих органів, статевого члена та ануса. У більшості випадків ВПЛ передається статевим шляхом.

За даними Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, своєчасна вакцинація від ВПЛ у поєднанні з регулярним скринінгом на рак шийки матки є найбільш ефективним методом попередження цієї смертельної недуги.

Нині вакцинація дівчат у віці 9–14 років входить до календарів профілактичних щеплень у 37 із 53 країн Європейського регіону ВООЗ, США, Канади і Австралії.

У деяких країнах вакцинацію передбачено і для хлопчиків, щоб знизити ймовірність поширення штамів ВПЛ, які входять до вакцини.
На сьогодні розроблено три вакцини, які активно використовують для щеплень проти ВПЛ: Gardasil 9, Gardasil і Cervarix.

Одна із цих вакцин є чотирьохвалентною, тобто здатна захистити людський організм від чотирьох типів ВПЛ, а друга — бівалентною, ефективною проти двох типів. Детальніше: http://www.stophpv.dk.

Вакцина проти вірусу папіломи людини, дія якої спрямована на захист від чотирьох поширених його типів, називається «Гардасил». Випускає її нідерландська фармацевтична компанія. Бівалентну вакцину «Церварикс» виготовляють у Бельгії. Обидві вакцини вводять триразово за певною схемою: 0 — 2 міс. — 6 міс. або 0 — 1 міс. — 6 міс.

Обидва містять білок оболонки мікроорганізму, але не ДНК вірусу. Білкові структури інфекційного збудника зумовлюють відповідну реакцію з боку імунітету — він починає виробляти антитіла, покликані надійно захищати організм від зараження у майбутньому.

Ці вакцини вважають абсолютно безпечними завдяки відсутності в них ДНК вірусу, отож зараження після щеплення неможливе.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні 2017 р. зареєстровано 4 183 випадки захворювання захворювання на рак шийки матки.

Інші новини