Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
49-та Всесвітня конференція зі здоров’я легень у Гаазі
02.11.2018
19:00

49-та Всесвітня конференція зі здоров’я легень у Гаазі

24–27 жовтня у Гаазі (Нідерланди) відбулася 49-та міжнародна конференція зі здоров’я легень під гаслом «Заявляємо про свої права: соціальні та політичні рішення».

Тема цьогорічного форуму означає, що подолання туберкульозу потребує скоординованих зусиль з охорони громадського здоров’я з урахуванням прав кожної людини.

Всесвітня конференція зі здоров’я легень є важливим місцем зустрічі для фахівців, які працюють у сфері пульмонології, фтизіатрії, лабораторної діагностики, юриспруденції та адвокації, а також майданчиком для наукових та політичних дискусій про методики й заходи, що ґрунтуються на принципах громадського здоров’я та поваги до прав людини.

Участь у конгресі взяло понад 4 000 делегатів зі 125 країн, загалом відбулося 150 сесій, семінарів, пленарних засідань у рамках чотириденної наукової програми.

Україна була репрезентована досить численною делегацією, де поруч із профільними експертами Центру громадського здоров’я, Інституту фтизіатрії та пульмонології, кафедр фтизіатрії медуніверситетів були присутні народні депутати України, співробітники Програми розвитку ООН, представники неурядових організацій (PATH, МБФ «Альянс громадського здоров’я», LHSI, пацієнтські організації).

Принцеса Акісіно з Японії, принцеса Марґріт з Нідерландів, Спеціальний посланець ООН з туберкульозу Ерік Гузбі, виконавчий директор UNION Хосе-Луїс Кастро — це тільки невеликий перелік гостей високого рівня, які приєдналися до урочистого відкриття конференції.

Голова Парламентської платформи боротьби з туберкульозом, народний депутат України Сергій Кіраль поінформував про роль Резолюції ПАРЄ щодо впровадження у країнах механізмів підзвітності після Наради високого рівня, поділився українським досвідом консолідації зусиль зацікавлених сторін за ініціативи Платформи та розповів про плідну співпрацю між Global TB Caucus та організаціями громадянського суспільства.

Генеральний директор Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта поділився досвідом України щодо подолання бар’єрів для зменшення рівня смертності від туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих. Україна має чіткі плани стосовно зниження захворюваності та смертності від ТБ, які передбачають запровадження нових режимів лікування і технологій діагностики, реформування протитуберкульозної служби та зниження стигми та дискримінації до хворих на туберкульоз.

На окремій сесії, організованій Програмою розвитку ООН, Партнерством СТОП ТБ із залученням Центру громадського здоров’я було представлено результати дослідження «Оцінка правового середовища щодо туберкульозу в Україні», що проведено в Україні. Представник ПРООН в Україні Наталія Лукьянова ознайомила учасників з інструментом та методологією інструменту. Завідувачка відділом координації програм лікування ТБ Яна Терлеєва представила плани щодо перегляду національного законодавства для посилення доступу до профілактики, лікування та підтримки людей із ТБ та ВІЛ-асоційованим ТБ в Україні.

Команда МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» презентували результати проекту щодо забезпечення доступу до якісних медичних послуг для внутрішньо переміщених осіб на Донбасі. «Бойові дії на Сході [України] змушують велику кількість людей, які живуть на непідконтрольній території мігрувати щодня на контрольовану Урядом Україні територію для того, щоб вижити. Це призводить до підвищення ризику переривання лікування ТБ. Ми маємо об’єднати зусилля для того, щоб знайти вихід з цієї ситуації», — заявила Ілона Єлєнєва, директор LHSI.

Ольга Павлова з РАТН представила досвід впровадження в Україні новітнього протитуберкульозного препарату бедаквілін та заходи щодо підвищення кадрового потенціалу фтизіатричної служби під час переходу до нових рекомендацій з лікуванням.

Під час конференції представники Центру громадського здоров’я провели зустрічі:

  • з виконавчим директором UNION Хосе-Луїсом Кастро щодо перспектив співпраці між UNION та державними інституціями Україні;
  • із представниками StopTB Partnership щодо проведення в Україні першого в Європейському регіоні дослідження поширеності туберкульозу;
  • із представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо підтримки проекту з виявлення та лікування латентної туберкульозної інфекції;
  • із представниками НОРЕ щодо участі у міжнародному дослідженні нового середовища для зберігання мокротиння.

На закритті конференції президент UNION Jeremiah Chakaya Muhwa наголосив, що минуло лише кілька тижнів, коли світові лідери ухвалили Політичну декларацію Організації Об’єднаних Націй про боротьбу з туберкульозом. «Ця конференція спрямована на те, щоб спрямувати ключове повідомлення політикам по всьому світу: «Тримайте свої обіцянки!». Мер Гааги Поліна Крікке зазначила, що чисте повітря є життєво важливим для створення кращого світу для всіх і Гаага готова підтвердити свої зобов’язання на цьому шляху.

Загальний огляд конференції доступний за посиланням.

Більше інформації про матеріали конференції можна знайти за посиланням на сайті UNION, зокрема, доступні витяги.

Наступна, 50-та світова конференція UNION, відбудеться в Гайдерабаді (Індія) 30 жовтня – 2 листопада 2019 р.

Інші новини