Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
07.11.2019
14:38

50-та Всесвітня конференція зі здоров'я легень у Хайдерабаді

Із 30 жовтня по 2 листопада 2019 року відбулася 50-та Всесвітня конференція Union зі здоров'я легень, що проходила в Хайдерабаді, Індія під гаслом «Закінчення надзвичайних ситуацій: наука, лідерство, дії».

Тема цьогорічного форуму означає, що подолання туберкульозу потребує скоординованих зусиль з охорони громадського здоров’я з урахуванням прав кожної людини.

Всесвітня конференція зі здоров’я легень є важливим місцем зустрічі для фахівців, які працюють у сфері пульмонології, фтизіатрії, лабораторної діагностики, юриспруденції та адвокації, а також майданчиком для наукових та політичних дискусій про методики й заходи, що ґрунтуються на принципах громадського здоров’я та поваги до прав людини.

Участь у конгресі взяло понад 4 000 делегатів зі 125 країн, загалом відбулося 150 сесій, семінарів, пленарних засідань у рамках чотириденної наукової програми.

Україна була репрезентована досить численною делегацією, де поруч із профільними експертами Центру громадського здоров’я, Інституту фтизіатрії та пульмонології, кафедр фтизіатрії медуніверситетів були присутні народні депутати України, співробітники Програми розвитку ООН, представники неурядових організацій (PATH, МБФ «Альянс громадського здоров’я», LHSI, пацієнтські організації), «БО «100 % Життя», МБФ «Лікарі без кордонів», TB People, представники регіональних фтизіатричних служб Сумського, Закарпатського та Кіровоградського, Житомирського регіонів.

Від Центру громадського здоров’я України взяли участь Терлеєва Яна, Зайцева Ольга, Варченко Юрій, Лариса Корінчук за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, ТБ та малярією.

На конференції отримано важливі новини та сучасні впровадження щодо профілактики туберкульозу у світі:

  • Інформування про результати по дослідженнях нової вакцини проти ТБ. Вважається, що винахід та впровадження нової вакцини проти ТБ може врятувати мільйони життів в усьому світі. Висновки дослідження, продемонстрували, що нова вакцина, відома як M72/AS01E, здатна викликати імунну відповідь та забезпечувати захист від прогресування ЛТБІ до розвитку активного ТБ легень протягом принаймні трьох років.
  • Національний інститут здоров'я (NIH, USA) розпочне ІІІ фазу клінічних випробувань режиму профілактичного лікування МРТБ - PHOENIx Trial - у 12 країнах з МРТБ. Це дослідження порівнює ефективність та безпечність профілактичного 26-тижневого курсу деламаніду (DLM) проти 26-тижневого курсу ізоніазиду (INH) серед домашніх контактів з МРТБ, які мають високий ступень ризику розвитку активного ТБ. До осіб з високим ризиком розвитку активного ТБ відносяться ВІЛ-інфіковані особи та особи з іншими типами -імунодепресією, ЛТБІ та маленькі діти віком до 5 років.

Детальніше про дослідження PHOENIx можна дізнатись за посиланням: https://impaactnetwork.org/DocFiles/2017AnnualMtg/presentations/MDRTBtraining/06_Amita%20Gupta%20&%20Vanessa%20Rouzier%20Phoenix_16.9.pdf

  • Результати дослідження TITI (Transmission Investiguée de la Tuberculose Infantile). Дослідження було направлено на виявлення методів зменшення випадків активного ТБ серед дітей у віці до 5 років з побутових контактів, шляхом виявлення всіх дітей з підвищеним ризиком ЛТБІ та залучення їх до профілактичного лікування з використанням більш короткого режиму 3 місячного режиму рифампіцин-ізоніазид (RH75/50). Детальні кінцеві результати дослідження TITI, демонструють що близько 1700 дітей у віці до 5 років були захищені від потенційного розвитку ТБ в Африці (Бенін, Буркіна-Фасо, Камерун та Центральноафриканська республіка).
  • Результати досліджень Stanford University (USA), що стосуються внеску ЛТБІ та активізації у активний ТБ серед осіб із захворюванням на діабет, які демонструють що профілактична терапія ЛТБІ була високоефективною для запобігання прогресування захворювання у інфікованих осіб з діабетом
  • Анонс проекту «Кращі докази та складові для поліпшення результатів лікування МРТБ серед дітей» (BENEFIT Kids) у трьох країнах: Південній Африці, Індії та Філіппінах. За результатами проекту очікується розширення доступу до лікування дітей з МРТБ лікарськими формами гарантованої якості, посилення доказової бази щодо оптимального дозування препаратів 2 ряду та безпеки їх використання у дітей, формування ринку доброзичливих до дитини лікарських засобів тощо.
  • Stellenbosch University та Unitaid оголосили новину про підписання грантової угоди в розмірі $18,9 млн на розвиток доброзичливих до дітей режимів лікування та профілактичної терапії МРТБ.
  • Новина від Sanofi, Unitaid та Global Fund про значне зниження ціни на рифапентин, критично важливий препарат, який використовується для профілактики ТБ. У знаковій угоді між цими трьома організаціями ціна рифапентину (Priftin) знижена на 66 %. Угода сприятиме зусиллям щодо лікування ЛТБІ та розширення доступу до нього у країнах з низьким та середнім рівнем доходу та в країнах з високим тягарем ТБ та ТБ/ВІЛ. Зокрема, в Україні цей препарат включений до переліку ліків для закупівлі за кошти державного бюджету з 2018 року, але ще й досі залишається недоступним через відсутність його реєстрації.
  • Остаточні результати лікування МРТБ з використанням деламаніду в умовах високого навантаження на ВІЛ у Південній Африці. Ефективність лікування склала 54%. Виявлено погіршення результатів лікування серед ВІЛ-позитивних пацієнтів та тих пацієнтів, втрачених для подальшого спостереження.
  • Позитивний досвід проектів у впровадженні пероральних короткострокових режимів лікування МРТБ. Приклади пероральних короткострокових режимів лікування МРТБ, які наразі досліджуються в рамках клінічних досліджень з використанням препаратів, що є доступними для закупівель через GDF.

Україна має чіткі плани стосовно зниження захворюваності та смертності від ТБ, які передбачають запровадження нових режимів лікування і технологій діагностики, реформування протитуберкульозної служби та зниження стигми та дискримінації до хворих на туберкульоз.

В рамках конференції завідувачем відділу координації програм лікування ТБ Яною Терлеєвою була представлена презентація «Впровадження в Україні картриджів Xpert MTB/Rif Ultra: досягнення, виклики та наступні кроки».

Під час виступу було освітлений досвід країни щодо широкомасштабного впровадження картриджів Xpert MTB/Rif Ultra в Україні:

  • апробацію методу на базі Національної референс-лабораторії з діагностики туберкульозу;
  • навчання лабораторних фахівців та лікарів загальної практики сімейної медицини;
  • надання рекомендацій регіонам щодо використання та інтерпретації результатів отриманих при використанні картриджів;
  • внесення змін в первинні облікові звітні форми щодо результатів досліджень картриджів Xpert MTB/Rif Ultra.

Також проведено імплементацію цього підходу в алгоритм лабораторної діагностики ТБ для швидкого виявлення випадків та використання картриджів як первинний діагностичний тест для виявлення ТБ у загального населення, внесення в номенклатуру витратних матеріалів, що гарантовано закуповуються за кошти Державного бюджету. Досягненням є повний перехід Україні на цей більш чутливий метод діагностики. Подальшими планами є розширення доступу до цього методу діагностики на первинному та вторинному рівнях за сприяння гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, ТБ та малярією.

На закритті конференції президент UNION Jeremiah Chakaya Muhwa наголосив: «Якщо ми хочемо припинити надзвичайну ситуацію з ТБ, нам потрібна превентивна революція. Це є дійсно своєчасним, що ми бачимо такий багатообіцяючий рух по всім аспектам профілактики - вакцини, ціни на лікарські засоби, нові протитуберкульозні препарати - тепер ми повинні забезпечити рух вперед, всюди де ми надаємо лікування превентивна терапія має стати новою нормою».

Наступна, 51-ша світова конференція UNION відбудеться у Севільї (Іспанія), 21–24 жовтня 2020 р.

Інші новини