Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
6 порад медикам, як створити комфортні умови для дитини під час вакцинації
26.09.2024
14:20

6 порад медикам, як створити комфортні умови для дитини під час вакцинації

За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВОО3) імунізація береже від смерті 2–3 мільйони дітей щороку. Внесок вакцинації у збереження людських життів і підвищення рівня якості життя неоціненний. Зокрема вакцинація за календарем профілактичних щеплень допоможе зупинити тенденцію росту захворювання на кашлюк, а також запобігти новим випадкам захворювання на дифтерію й правець в Україні.

Однак в уяві дітей щеплення — це в першу чергу укол, а вже потім користь. Тому спільне завдання для батьків і медиків — зробити так, аби дитина під час вакцинації почувалася комфортно і безпечно.

Ми вже публікували поради для батьків, як перетворити вакцинацію на цікаву пригоду. Тепер Центр громадського здоров’я підготував поради для медичних працівників, як створити дружній простір для дитини під час вакцинації, сформувати позитивні асоціації та довіру до лікарів.

Створіть комфортне середовище

Важливо, щоб місце проведення вакцинації було затишним. М’яке освітлення, спокійна музика, іграшки і присутність батьків/опікунів допоможуть дитині почуватися в безпеці.

Як говорити з батьками

Діти в основному перебувають в тісному емоційному контакті зі своїми батьками/опікунами, тому потрібно, щоб між лікарем і дорослими, які супроводжують дитину, налагодилися довірчі відносини. Спілкування між медичним фахівцем і такими дорослими має відбуватися в тоні взаємоповаги та розуміння. Лікар має створити доброзичливу атмосферу і перш за все вислухати батьків/опікунів.

Батьки/опікуни, як і діти, можуть боятися вакцинуватися з різних причин: негативний досвід у минулому, неправдива або перебільшена інформація про негативні наслідки вакцинації, упередження у родині, незнання принципу дії вакцини тощо.

Незалежно від причин цих побоювань, медику потрібно вислухати їх із повагою, без осуду та емоційних оцінок, спокійно відповідати на всі питання. І лише потім донести до пацієнта достовірну інформацію.

Завдання медпрацівника — заохочувати співпрацю та залученість усіх учасників процесу. Наприклад, треба посприяти, якщо хтось із батьків виявить бажання зробити реальне чи вдаване щеплення разом із дитиною, щоби показати, що це не так страшно, як здається.

Підготовка до щеплення дітей до трьох років

Перед щепленням потрібно поговорити з батьками/опікунами та пояснити їм, що дитину краще приводити, коли вона не сонна і не голодна.

Діти до трьох років реагують на емоційний стан дорослих. Тому необхідно зберігати зовнішній спокій і впевненість. Тепло посміхайтесь дитині та встановіть із нею зоровий контакт. Необхідно, щоб ваші очі були на рівні очей дитини — це допоможе дитині опанувати хвилювання.

Підготовка до щеплення дітей після трьох років

Із дітьми старшого віку необхідно розмовляти. Варто обговорити, що таке вакцинація і чому вона важлива. Використовуйте просту, зрозумілу мову. Наприклад, ви можете пояснити, що вакцина допомагає нам захиститися від хвороб, наче ППО, яка постійно пильнує та оберігає нас.

Використовуйте техніки заспокоєння

Якщо дитина сильно переживатиме, застосуйте практики усвідомленого дихання, щоб допомогти дитині відновити емоційну рівновагу. Виставте розчепірену долоню. Запропонуйте дитині уявити, що пальці — це свічки. Разом з дитиною зробіть глибокий вдих і на кожному повільному видиху «задувайте свічку» та загинайте один палець.

Винагорода після щеплення

Після щеплення дайте дитині невелику винагороду. Це може бути веселий стікер або значок «Хоробрий малюк», або маленька іграшка. Можна наперед підготувати коробочку з такими іграшками і запропонувати дитині самій вибрати собі винагороду. Позитивні емоції від винагороди допоможуть сформувати у дитини приємну асоціацію з вакцинацією.

Інші новини