Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Антибіотик «від» грипу, ГРВІ, кашлю, ангіни. Наскільки вони потрібні і як можуть нашкодити
03.12.2020
14:08

Антибіотик «від» грипу, ГРВІ, кашлю, ангіни. Наскільки вони потрібні і як можуть нашкодити

Центр громадського здоров’я України спільно з LIGA.Life розпочали соціальну кампанію #Антибіотик_за_призначенням з обізнаності щодо антибіотиків. Упродовж найближчих тижнів ми спільно опублікуємо низку статей, які допоможуть дізнатися більше про антибіотики та потенційні ризики, пов’язані з ними.

Українці і антибіотики

Майже 64% людей вважає, що грип та застуду можна лікувати антибіотиками. Я щось довго кашляю — антибіотик. Температура три дні — антибіотик.

Люди почали зловживати прийомом антибіотиків, не розрізняючи бактеріальну та вірусну інфекції.

За даними Центру громадського здоров’я, 90 % усіх антибіотиків, призначених на рівні сімейної медицини, використовують для лікування інфекцій дихальних шляхів. 90 % таких інфекцій спричинено вірусами.

Вірусам начхати на антибіотики

Віруси відрізняються від бактерій. У них інша будова й інший механізм того, як атакувати наш організм. У вірусів немає спеціальної клітинної стінки, яку б міг атакувати антибіотик.

Натомість вірус має спеціальну захисну протеїнову оболонку, яку не пошкодить навіть найсильніший антибактеріальний препарат.

Зазвичай, люди приймають антибіотики без потреби за таких причин:

  • Грип та застуда: це вірусні захворювання, які не завжди ускладнюються бактеріальною інфекцією.
  • Бронхіти, синусити, захворювання вух: як пояснює МОЗ, хоч бронхіт, синусит та інфекції вух і виникають внаслідок, як вірусних, так і бактеріальних інфекцій, не поспішайте лікувати їх антибіотиками. Навіть якщо їх спричиняють бактерії, лікар призначає антибіотики лише у дійсно важких випадках, коли впевнений, що причина захворювання — бактерії.
  • Запалення очей: далеко не завжди запалення очей спричинюють бактерії.
  • Порізи: Не використовуйте антибактеріальні мазі в надії запобігти інфікуванню. Лише 3% ран інфікуються.Тому лікарі призначають антибіотики лише у деяких випадках.
  • Для профілактики: бувають випадки, коли антибіотик можуть призначити як профілактичний засіб. Наприклад, при хірургічному втручанні або якщо вас очікує складне лікування, як хіміотерапія. Це категорично не можна робити при ГРВІ та грипі.

Що робити, якщо підхопив ГРВІ

Ця рекомендація може звучати нудно, але вона дійсно працює!

Найбільш дієвим методом лікування гострої респіраторної інфекції залишається симптоматичний. А саме:

  • відпочинок;
  • пити багато теплої рідини;
  • провітрювання приміщення;
  • збалансоване харчування;
  • жарознижувальні за потреби.

А як же ускладнення?

Антибіотики теж вам в цьому не допоможуть.

Якщо маєте ризик ускладнень від грипу, який також є вірусною інфекцією, й у вас немає щеплення, лікар може запропонувати специфічні антивірусні препарати, які використовують виключно для попередження важких форм грипу.

Але це не має жодного стосунку до антибіотиків.

Якщо ви приймете антибіотик, ваша вірусна інфекція нікуди не подінеться, а от ризик того, що антибіотик вам не допоможе в майбутньому, — сильно підвищиться.

Чим я ризикую, якщо прийняв антибіотик при ГРВІ та грипі

Найперше — небажаними побічними ефектами. За даними Національної служби здоров’я Великої Британії, в однієї людини з десяти виникають побічні ефекти з боку системи травлення. Це виражається такими симптомами як:

  • нудота;
  • блювання;
  • діарея;
  • здуття живота;
  • біль в животі;
  • втрата апетиту.

Також під час прийому антибіотиків є ризик алергічної реакції.

Коли антибіотики не діють

Найбільш тривожний наслідок безконтрольного прийому антибактеріальних препаратів — антибіотикорезистентність. Тобто коли бактерії стають стійкими до антибіотиків.

Бактерії, як і будь-які живі організми, не хочуть, щоб їм влаштовували геноцид. Вони адаптуються під виклики навколишнього середовища.

Неконтрольоване та неправильне призначення ліків «навчає» бактерію боротися з тим чи іншим класом антибіотиків.

Наприклад, стійкість бактерій може виникнути, якщо людина п’є антибіотики «про всяк випадок» або покинула курс препарату раніше і певна кількість бактерій могла вижити та еволюціонувати.

І потім, коли ви дійсно захворієте на, скажімо, бактеріальну пневмонію, антибіотик просто не спрацює. І від цього можна померти.

Ми вже маємо антибіотикорезистентні бактерії. Наприклад, метицилінрезистентний золотистий стафілокок, який призводить до невиліковних пневмоній та сепсисів.

А також Україна потерпає від резистентного до антибіотиків туберкульозу.

Що можна зробити вже зараз

Наприклад, не вимагати від свого сімейного лікаря антибіотиків, якщо ви маєте нежить, лихоманку та інші ознаки гострого вірусного респіраторного захворювання.

Звісно, під час вірусного захворювання у людини можуть розвинутися бактеріальні ускладнення. Але вони мають специфічну симптоматику, яку повинен діагностувати лікар.

До того ж, не всі антибіотики однакові й призначаючи їх собі самостійно, ви маєте високі ризики промахнутися.

Якщо вам призначили антибактеріальні препарати, не варто припиняти їхній прийом раніше встановленого курсу, навіть якщо почуваєтесь краще.

Щоразу, коли п’єте антибіотик «про всяк випадок» або самостійно вирішуєте припинити курс достроково — десь радіє бактерія. Бо в неї збільшуються шанси стати супербактерією. І це не просто фігура мови, так називають бактерії, які випрацьовують стійкість до більшості антибіотиків, які має у своєму арсеналі людство.

Роман Колесник, завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я України

Наталія Бушковська, журналістка, для LIGA.Life

Інші новини