Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Антибіотикорезистентність: актуальні проблеми та майбутні стратегії
16.11.2017
13:00

Антибіотикорезистентність: актуальні проблеми та майбутні стратегії

Стійкість до антибіотиків (антимікробна резистентність) та поява мультирезистентних бактеріальних штамів є проблемою глобального значення, яка спричиняє серйозні загрози людству.

До кінця 50-х років міжнародна медична спільнота вважала, що боротьба з інфекційними хворобами була виграна. На жаль, протягом останніх 30 років зростаючі показники антибіотикорезистентності показали, що таке переконання було ілюзорним. З початку цього десятиліття багато досліджень продемонстрували значне зростання резистентності до дії антибіотиків тих мікроорганізмів, які викликають внутрішньолікарняні та позалікарняні інфекції в усьому світі.

Антибіотикорезистентність призводить до зниження ефективності ліків у доступних варіантах лікування, а отже, і до збільшення смертності. Первісними причинами цього явища є фактори навколишнього середовища, які сприяють генетичній мутації бактеріальної клітини, тим самим пригнічуючи активний інгредієнт антибіотиків, а також нераціональне застосування антибіотиків у ветеринарії, в закладах охорони здоров’я, самолікування та  останнім часом - брак інвестицій у розробку нових ліків.

Тривожні епідеміологічні дані підштовхнули Всесвітню організацію охорони здоров'я ще у 2011 році оголосити гасло «Ніяких дій сьогодні, не вилікуєте завтра», але отримані результати були нижчими, ніж очікування, через серйозні недоліки, такі як відсутність методологічних стандартів, недостатній обмін даними та відсутність координації між європейськими країнами.

Тож у 2015 році ВООЗ розпочала перший Всесвітній тиждень поінформованості про антибіотики, спрямований на підвищення рівня обізнаності про резистентність до антибіотиків та просування змін шляхом публічного спілкування та інформаційних кампаній. Основна тема кампанії цього року  «Боріться зі стійкістю до антибіотиків – це в ваших руках», вживайте антибіотики обережно і перед тим як приймати антибіотики, проконсультуйтесь із лікарем. Також цей тиждень зосереджує увагу на важливій ролі медичних працівників у зниженні резистентності антибіотиків у середовищах охорони здоров'я через запобігання та контроль за інфекціями.

Сьогодні ситуація в Україні, як у світі в цілому, невтішна. Насправді, за даними Міністерства охорони здоров'я, рівень внутрішньолікарняних інфекцій відмічається на рівні 4500 випадків протягом 2015-2016 років, що свідчить про низький рівень реєстрації на загальнодержавному рівні.

На прикладі туберкульозної інфекції ми бачимо стрімке поширення мультирезистентних форм туберкульозу в державі. За даними Глобального звіту з туберкульозу 2017 року (ВООЗ), Україна увійшла до 20 країн з найвищим показником кількості випадків захворюваності на мультирезистентний туберкульоз. Також у даному звіті наводяться дані про 8014 випадків хіміорезистентного туберкульозу в 72 країнах світу, серед яких виділено п'ять країн, які повідомили про найбільше число таких випадків: це Китай (525), Білорусь (572), Південна Африка (967), Україна (1195) та Індія (2464).

За даними ВООЗ, серед 30 країн із найбільшим тягарем мультирезистентного туберкульозу, в 2014 році було зареєстровано 14 когорт хворих на туберкульоз з розширеною резистентністю з більш ніж 1000 випадками, і серед них лише Казахстан, М'янма і В'єтнам повідомили про успішність лікування більш ніж на 75% до 2017 року. Менший успіх у лікуванні (до 50%) був у Китаї, Індії, Перу, Філіппінах та Україні, через високий рівень смертності в Індії (21%) та через високі показники неефективності лікування в Україні (18%).

Поширення мультирезистентного туберкульозу в Україні становить не тільки епідеміологічну, але й економічну проблему. Загальновідомо, що лікування хіміорезистентного туберкульозу є набагато тривалішим і дорожчим. У 2016 році ВООЗ оцінює вартість лікування одного хворого на звичайний туберкульоз у 100-1000$, а одного хворого на хіміорезистентний туберкульоз у 2000-20000$. Тож у поєднанні із низькою ефективністю лікування і частою інвалідизацією, мультирезистентний туберкульоз є тяжким тягарем для системи громадського здоров’я України.

Проблема антибіотикорезистентності стала глобальним викликом сьогодення. Головною його причиною вважають нераціональне застосування антибактеріальної терапії, адже це призводить до селекції хіміорезистентних штамів збудника.

Більшість урядів у світі витрачають приблизно 1% свого ВВП на дослідження та розробку нових антибактеріальних препаратів. Розвиток нових антибіотиків має глобальне значення і має бути стійким та посиленим, оскільки еволюція мікробів продовжуватиметься безперервно, а резистентність до лікарських засобів з'явиться через природний відбір. Просування вперед полягає у впровадженні систем інфекційного контролю, більш активному залученні інфекціоністів та постійному застосуванні профілактичних заходів.

Тільки таким чином наступним поколінням буде надано краще майбутнє.

За матеріалами ВООЗ та Центрів з контролю і профілактики захворювань США (CDC)

Antibiotic resistance threats in the United States, 2013
Global action plan on antimicrobial resistance, WHO, 2015​

Інші новини