Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ботулізм: що потрібно знати і як уберегтися
16.08.2018
10:00

Ботулізм: що потрібно знати і як уберегтися

15 серпня зафіксований 7-й летальний випадок від ботулізму. Помер чоловік 1976 року народження у Харкові. Він разом із жінкою 1969 року народження в неділю вживали в’ялену рибу, придбану у продовольчому магазині. Спочатку вони лікувалися вдома, а вранці 14 серпня швидкою допомогою були доставлені до Харківської обласної клінічної лікарні у важкому стані. Хворим одразу ж були введені протиботулінічні сироватки, проте через важкий стан чоловіка не вдалося врятувати. Жінка перебуває у відділенні реанімації.

6-й летальний випадок стався у Чернігівській області, померла жінка 1967 року народження, яка вживала в’ялену рибу домашнього виготовлення. За допомогою звернулася лише на наступний день, була госпіталізована у важкому стані до Козелецької центральної районної лікарні, а потім перевезена до реанімації міської лікарні Чернігова. У той же день їй була введена протиботулінічна сироватка. На жаль, стан хворої не поліпшився, 10 серпня вона померла.

З початку 2018 року станом на 15 серпня 2018 року зареєстровано 72 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 80 людей, 7 з них померли.

Центр громадського здоров’я МОЗ України ще раз наголошує на тому, що важливо відповідально ставитися до свого здоров’я і не споживати в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням.

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо!

Симптоми ботулізму:

Ключовими клінічними ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість). Проте у кожного другого хворого першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості. Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.  

Як уберегтися:

  • ретельно мити руки, продукти і посуд;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

В Україні наявні високоякісні антитоксини канадського виробництва, які необхідні для забезпечення можливості негайного лікуванням випадків ботулізму.

Порядок отримання протиботулінічної сироватки та дії органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння та недопущення поширення харчового отруєння можна подивитись за посиланням: https://phc.org.ua/news/show/botulizm-yak-zahistiti-sebe-ta-otrimati-sirovatku-dlya-likuvannya

Інші новини