Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров'я ініціював розробку Національної стратегії та плану дій з елімінації вірусних гепатитів в Україні
23.04.2018
12:00

Центр громадського здоров'я ініціював розробку Національної стратегії та плану дій з елімінації вірусних гепатитів в Україні

Центр громадського здоров’я за підтримки проекту EQUIP ініціював розробку Національної стратегії та плану дій з елімінації вірусних гепатитів в Україні. Нещодавно було проведено друге засідання робочої групи, до складу якої увійшли представники провідних медичних закладів, неурядових організацій, ВООЗ.

За результатами зустрічей було визначено пріоритетні напрями та шляхи реалізації Стратегії, а також поставлені основні завдання, які необхідно виконати в рамках зазначених напрямів. Також група сформує пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази з питань скринінгу, діагностики, профілактики, лікування, догляду та підтримки щодо гепатитів, а також питань, пов’язаних із безпекою крові та інвазійних процедур.

Паралельно з розробкою Стратегії Центр реалізує Демонстраційний проект з оцінки спрощеної стратегії противірусного лікування гепатиту С в Україні. Зазначений проект реалізується за підтримки EQUIP та  Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) спільно з Всеукраїнською мережею ЛЖВ та МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Проект покликаний оцінити вартість та результати застосування спрощеної моделі тестування, лікування та догляду за пацієнтами, хворими на гепатит С, інтегрованими з тестуванням та лікуванням ВІЛ серед ключових груп населення в Україні та їх партнерів.

На даний час проект реалізується на базі 2 закладів охорони здоров’я: Київської міської клінічної лікарні №5 та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського НАМН України.

23 березня до закладів охорони здоров’я надійшли перші курси препаратів «Харвоні» для лікування вірусного гепатиту С (ВГС), що дало змогу працівникам закладів почати процедури із залучення пацієнтів до лікування.

Всього протягом першої фази проекту до жовтня 2018 року буде проліковано 800 пацієнтів на базі зазначених закладів охорони здоров’я.

Станом на 13 квітня 2018 року 130 пацієнтів розпочали лікування, з них 56 осіб з моноінфекцією, 74 особи з ко-інфекцією ВІЛ/ВГС (всі вони отримують антиретровірусну терапію (АРТ).

У рамках цього проекту проводиться робота зі створення інформаційного веб-сайту «Все про гепатити», на якому можна буде знайти інформацію щодо вірусних гепатитів, статистичних даних, міжнародні керівництва та багато іншої інформації щодо лікування гепатитів в Україні та світі. Розробляється курс відеолекцій, який буде доступний на сайті Центру громадського здоров’я та на новоствореному сайті «Все про гепатити» влітку 2018 року.

Довідка:

В рамках даного проекту визначені такі групи населення, які залучаються до участі згідно з протоколом проекту: чоловіки та жінки у віці від 18 років і старше, які інфіковані ВГС генотипів 1, 2, 3, 4, 5 або 6 та належать до уразливих груп населення (люди, які живіть з ВІЛ та вживають ін’єкційні наркотики; робітники комерційного сексу; чоловіки, які практикують секс із чоловіками), а також їхні партнери, без попереднього досвіду лікування, а також ті, хто мав у минулому досвід лікування пегельованим інтерфероном (ПЕГ-ІФН) та рибавірином, з генотипами ВГС 1, 2, 3, 4, 5 або 6; з моноінфекцією ВГС, а також з ко-інфекцією ВГС/ВІЛ. Пацієнти з компенсованим цирозом або з вірусним гепатитом В (ВГВ) також включатимуться у лікування.

Пацієнти з декомпенсованим цирозом печінки, або ті, хто попередньо отримував лікування вірусного гепатиту С із застосуванням противірусних препаратів прямої дії, до проекту не залучатимуться.

Інші новини