Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я підтримує законопроект 8492
18.09.2018
10:30

Центр громадського здоров’я підтримує законопроект 8492

Сьогодні на розгляд Верховної Ради України винесено законопроект № 8492 «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)».

Законопроект пропонує збільшення штрафу за невикористання ременів безпеки та мотошоломів з 51 до 850 грн.

Чому це важливо?

Щороку внаслідок ДТП гине понад 3 000 українців. Багатьох смертей, а також травм через ДТП можна уникнути, просто використавши функцію, передбачену в кожному автомобілі, — пристебнути ремінь безпеки. За даними ВООЗ, використання ременів безпеки знижує ризик смерті водія і пасажирів, які сидять на передньому сидінні, на 45–50%, ризик травм — на 20–45%, серед пасажирів на задніх сидіннях — знижує ризик смертельних та серйозних травм на 25%, а незначних — до 75%.

Дослідження, здійснені громадськими організаціями в Україні, свідчать, що лише 15% водіїв використовують ремені безпеки, а незначна сума покарання не спонукає виробити звичку пристібатися.

Досвід багатьох країн доводить, що одним із дієвих способів змусити користуватися ременями безпеки є підвищення відповідальності через збільшення суми штрафу.

Центр громадського здоров’я підтримує законопроект № 8492 «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)» і закликає народних депутатів ухвалити його.

Зробімо наше життя безпечнішим!

До речі, пристібатися ременем безпеки можна розпочати вже сьогодні. І не тільки водіям, а й пасажирам на передніх та задніх сидіннях!

Інші новини