Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ навчив медиків користуватися тестами на ВІЛ нового покоління
26.06.2019
11:19

ЦГЗ навчив медиків користуватися тестами на ВІЛ нового покоління

24-25 червня 2019 року Центр громадського здоров’я України у Києві провів тренінг “Кращі світові підходи до профілактики, тестування та лікування ВІЛ-інфекції”.

В рамках тренінгу фахівці Центру громадського здоров’я навчили медиків використовувати тести на ВІЛ нового покоління та інтерпретувати їх результати, а також продемонстрували, як правильно проводити післятестову консультацію для пацієнтів у яких було виявилено ВІЛ-інфекцію. 

Крім цього, на тренінгу обговорили найпоширеніші питання щодо проведення тестування за ініціативи медичного працівника, проведення індексного тестування, використання медичної інформаційної системи ВІЛ в індексному тестуванні, призначення доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції, оптимізацію схем лікування антиретровірусною терапією та основні досягнення впровадження моделі ранньої діагностики захворювання у травні. 

Окрема увага була приділена нещодавно затвердженому Міністерством охорони здоров’я клінічному протоколу з лікування та профілактики ВІЛ. Фахівці Центру ознайомили учасників тренінгу з основними змінами та новаціями, які вводяться у лікарську практику в Україні завдяки новим стандартам лікування ВІЛ-інфекції. 

Учасники тренінгу підтвердили здобуті навички та отримали сертифікати.  

Тренінг проходив у рамках Проекту «Посилення спроможності лікування ВІЛ/СНІД в Україні згідно з Надзвичайним планом Президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR)» (Сare&Treatment), що впроваджується Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України за фінансування Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Довідково

Мета програми PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД) полягає у наданні технічної допомоги та певного обсягу безпосередніх послуг, що мають забезпечити максимальні якість, охоплення та результативність національних заходів з відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД, передусім для ключових та найбільш уразливих груп населення. У співпраці з урядом і громадянським суспільством України, а також з іншими партнерами, зокрема Глобальним фондом для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією і Об’єднаною програмою ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС), PEPFAR підтримує заходи, спрямовані на зміцнення національного та регіонального потенціалу для протидії ВІЛ/СНІДу, вдосконалення нормативно-правової бази бюджетного та фінансового забезпечення цих заходів, реалізацію та оцінювання результативності програм профілактики, догляду та лікування на всіх рівнях, а також на формування прозорих процесів і систем постачання ліків та медичних товарів.

Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC) - федеральне агентство Міністерства охорони здоров'я США, що займається захистом американського суспільства від загроз в сфері охорони здоров’я. CDC є надійним партнером державного сектору в протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. Надзвичайний план президента США по боротьбі з ВІЛ (PEPFAR), що впроваджується за технічної координації та підтримки CDC є урядовою ініціативою Сполучених Штатів для вирішення глобальної епідемії ВІЛ/СНІДу та допомоги тим, хто страждає від цієї хвороби.

Інші новини