Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ закликає профільний комітет ВРУ підтримати трирічну Програму протидії туберкульозу
25.02.2019
15:48

ЦГЗ закликає профільний комітет ВРУ підтримати трирічну Програму протидії туберкульозу

Завтра, 26 лютого, за поданням Кабміну Комітет ВРУ з питань охорони здоров’я розглядатиме законопроект № 9467, яким передбачено затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз до 2021 р.

Нині проблема туберкульозу вийшла за рамки суто медичної галузі та набула статусу проблеми загальнодержавного масштабу. Туберкульоз є соціально небезпечною інфекційною хворобою, основними чинниками якого є політичні, соціальні, економічні аспекти, а наслідки несуть загрозу економіці та національній безпеці нашої держави. Саме це стало передумовою для об’єднання зусиль державного та громадського сектора із залученням міжнародної технічної підтримки.

Запровадження цієї Програми передбачає формування стандартизованих підходів щодо діагностики та лікування, гарантоване забезпечення протитуберкульозними препаратами та витратними матеріалами для діагностики туберкульозу, зокрема хіміорезистентного, та ко-інфекції (туберкульоз/ВІЛ-інфекція/СНІД). Громадяни України матимуть гарантований безперешкодний доступ до діагностики та лікування туберкульозу, зокрема хіміорезистентного, та ко-інфекції (туберкульоз/ВІЛ-інфекція/СНІД).

Основним напрямком Програми є впровадження моделі протитуберкульозної допомоги з акцентом на лікування на амбулаторному етапі зі стійкими механізмами фінансування та оплати для досягнення більш високих результатів у сфері профілактики та лікування туберкульозу.

Однією з основних причин високого рівня захворюваності в Україні є низька ефективність лікування нових випадків і рецидивів, що становить 74,2% та є другим найнижчим результатом лікування у Європейському регіоні. Результат успішного лікування також є одним з найнижчих у Європейському регіоні та становить 46%.

Вищезазначене актуалізує необхідність впровадження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки, тому колектив ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» звертається до членів Комітету з проханням підтримати цю законодавчу ініціативу!

Ми не безпорадні — є реальний шанс побороти туберкульоз!

Інші новини