Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ключові відмінності сезонної алергії — для неї не характерне підвищення температури і симптоми знімаються протиалергійними засобами.
13.04.2020
11:10

Чим сезонна алергія відрізняється від COVID-19

Із початком цвітіння в багатьох людей проявляється алергія на пилок рослин (поліноз). Її симптоми — нежить, свербіж очей, гортані тощо — легко переплутати з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), зокрема COVID-19.

Ключові відмінності сезонної алергії — для неї не характерне підвищення температури і симптоми знімаються протиалергійними засобами.

Якщо у людини поліноз, вона має уникати контактів зі специфічними алергенами і проконсультуватися з лікарем щодо протигістамінних ліків та імунотерапії. Пандемія COVID-19 на це не впливає.

Водночас пам’ятаймо, що нова коронавірусна інфекція небезпечна передусім для літніх людей та осіб із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної системи, діабетом, онкологічними недугами та ін. Тому дуже важливо дотримуватися правил профілактики, щоб не поширювати вірус.

  • Прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання одноразовими серветками. Після використання їх треба викинути у сміттєвий контейнер з кришкою. У разі відсутності серветок чхайте і кашляйте у згин ліктя.
  • Мийте чи обробляйте спиртовмісним дезінфектором руки до та після туалету, після вулиці, перед приготуванням їжі, після доторків до поверхонь загального користування: дверних ручок, вимикачів, кнопок у ліфтах тощо.
  • Мити руки потрібно теплою водою з милом 20–40 с. Якщо немає можливості вимити руки, обробіть їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.
  • Після миття руки ліпше витерти одноразовим рушником або серветками, які потім треба викинути у сміттєвий контейнер.
  • Не виходьте надвір без нагальної потреби, а якщо вийшли, уникайте громадських місць і дотримуйтеся відстані щодо інших людей не менше 1,5–2 м.
  • Поставтеся до карантину відповідально. Тривале перебування вдома — нелегкий час. Тож сплануйте свій щоденний розпорядок. Додайте до нього фізичні вправи і навчання, а домашній відпочинок (читання, фільми, серіали) можна урізноманітнити онлайн-переглядом опер, театральних вистав, віртуальними екскурсіями. Багато музеїв та інших організацій на час карантину відкрили безкоштовний доступ до своїх ресурсів.
  • Оберіть надійного постачальника продуктів, предметів особистої гігієни тощо, який доставлятиме ваше замовлення додому. Це допоможе рідше виходити у продуктові магазини чи аптеки.

Увага!!! У разі появи перших симптомів ГРВІ негайно зверніться до сімейного лікаря.

Діагноз «коронавірусна інфекція» може бути підтверджений лише лабораторними методами діагностики або тест-ситемами. 

Інші новини