Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому алкоголь збільшує ризик інсульту? 
01.11.2022
08:46

Чому алкоголь збільшує ризик інсульту? 

Дослідження показують, що вживання алкоголю може значно збільшити ризик виникнення інсульту. Існує думка, що помірне вживання алкоголю: одна чи дві порції на день, захищає від інсульту, проте це не так. 

Помірне вживання алкоголю не рятує від інсульту та  збільшує його ризик у порівнянні з відмовою від вживання спиртних напоїв. За даними дослідження, алкоголь був причиною 8% випадків всіх інсультів, що виникли внаслідок тромбу в мозку, та 16% інсультів з кровотечею.

Це пов'язано з тим, що алкоголь сприяє розвитку низці неінфекційних хвороб, що збільшують ризик інсульту.

  • Високий кров'яний тиск

Є причиною понад 50% інсультів. Вживання алкоголю підвищує кров'яний тиск.

  • Цукровий діабет 2 типу

Вживання алкоголю може спричинити нечутливість ваших клітин до інсуліну — гормону, який допомагає використовувати цукор у крові. Це може призвести до цукрового діабету 2 типу, а він збільшує ризик інсульту у 2 рази.

  • Надмірна вага

Надмірна вага ще один фактор ризику інсульту. Алкогольні напої зазвичай дуже калорійні, тому регулярне вживання великої кількості алкоголю може ускладнити підтримку здорової ваги.

  • Миготлива аритмія

Надмірне вживання алкоголю може спровокувати миготливу аритмію — тип нерегулярного серцебиття. Миготлива аритмія збільшує ризик інсульту в 5 разів, адже вона може сприяти утворенню тромбів у серці. Якщо цей потік переміститься в мозок, це може призвести до інсульту.

  • Пошкодження печінки

Пошкодження печінки через занадто велику кількість алкоголю може завадити органу виробляти речовини, що сприяють згортанню крові. Це може збільшити ризик інсульту, спричиненого крововиливом у мозок.

Людям, які пережили інсульт, вживати алкоголь також не можна. Крім збільшення ризику повторного інсульту, є інші наслідки цього:

  • Пиття спиртних напоїв під час вживання ліків може мати шкідливі наслідки. Особливо коли препарати, які ви приймаєте розріджують кров. Якщо ви для себе вирішили все ж таки вживати алкогольні напої після хвороби, обов’язково поговоріть про це з лікарем і уточніть, чи можете пити під час приймання таких ліків. 
  • Якщо у вас був інсульт, ви можете бути більш вразливими до негативних наслідків алкоголю. Алкоголь може погіршити ситуацію у людей, які погано сплять, мають проблеми з мовленням.
Інші новини