Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Дбаймо про сексуальне здоров’я. Чому важливо використовувати презервативи?
04.09.2023
17:21

Дбаймо про сексуальне здоров’я. Чому важливо використовувати презервативи?

У Всесвітній день сексуального здоров’я ЦГЗ пояснює, чому важливо користуватися презервативами. Саме бар’єрна контрацепція захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом, й ВІЛ.

Доконтактна профілактика (ДКП) призначається людям, які мають високий ризик інфікуватися ВІЛ: чоловікам, які практикують секс з чоловіками, людям, які займаються сексом за винагороду, людям, які вживають наркотичні речовини ін’єкційно. 

Та доконтактна профілактика не захищає від інфікування вірусом імунодефіциту людини на 100%, тим паче не запобігає небажаній вагітності. Саме тому поєднання презервативів та ДКП збереже ваше сексуальне здоров’я!

PrEP (доконтактну профілактику) призначають людям, які мають статеві стосунки з ВІЛ-позитивним партнером/-кою, та у таких випадках:

  • партнер/-ка не приймає антиретровірусну терапію (АРТ);  
  • партнер/-ка приймає АРТ, але ще не досяг/-ла вірусологічної супресії; 
  • партнер/-ка допускає пропуски у прийомі АРТ; 
  • ви не обговорюєте лікування ВІЛ і результати обстежень; 
  • у вас бувають інші статеві партнери.

Не призначають PrEP, якщо у людини позитивний ВІЛ-статус, є ознаки гострої ВІЛ-інфекції, вона нещодавно контактувала з ЛЖВ, вона має алергію чи протипоказання до застосування будь-яких компонентів схеми доконтактної профілактики (це рідкісні випадки). 

ВООЗ у своїх рекомендаціях з використання контрацепції наголошує, що за наявності ризику передачі ІПСШ, включаючи ВІЛ, слід регулярно та правильно використовувати презервативи

Також Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує в районах, де показник захворюваності на ВІЛ перевищує 3%, за необхідності передбачити можливість надання послуг з PrEP.

Раніше Центр громадського здоров’я детально пояснював, що таке PrEP, кому його рекомендують, як його вживати, де та як отримати доконтактну профілактику

Інші новини