Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні триває "наздоганяюча вакцинація" дітей проти кору
04.09.2023
13:49

Де можуть вакцинуватись проти кору внутрішньо переміщені особи?

Наразі в Україні зареєстровано майже 5 млн громадян, які покинули своє місце проживання через активні бойові дії та набули статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

Усі внутрішньо переміщені особи мають доступ до медицини та можливість вчасно отримувати лікарську допомогу, вакцинацію, незалежно від наявності укладеної декларації. Під час військових дій на території України важливо дотримуватись Календаря профілактичних щеплень, тому що наразі існує загроза спалаху кору, який може розповсюджуватися через велике скупчення людей, наприклад, у бомбосховищах. 

Внутрішньо переміщені особи можуть звернутися до будь-якого закладу охорони здоров'я, незалежно від того, чи підписана декларація з лікарем певного медичного закладу, й отримати медичні послуги безоплатно. 

Разом з тим, у місцях, де організовано поселення ВПО, обов'язково працює медичний працівник, який допоможе організувати усі процеси, пов'язані з медичними послугами та вакцинацією. 

Також в Україні діють 312 мобільних вакцинальних бригад, які можуть здійснювати виїзд до віддалених районів або додому (для батьків і опікунів, які не можуть самостійно пересуватися). Викликати бригаду можна, зателефонувавши регіональному координатору з вакцинації або дізнатись його контакти, звернувшись до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Мобільні бригади Міністерства охорони здоров'я України також проводять щеплення в дитячих точках "Спільно" від ЮНІСЕФ. Уточнюйте деталі та графік вакцинації в Telegram-каналах точок "Спільно", які ви можете знайти за посиланням: https://bit.ly/3ODDVG1

Вакцинація — це єдиний спосіб захиститися від захворювання на кір. Якщо ви не впевнені, чи має ваша дитина щеплення КПК, зверніться до сімейного лікаря або педіатра та зробіть запит на перевірку вакцинального статусу в медичних документах або в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

 

Інші новини