Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
17.09.2021
08:13

День безпеки пацієнтів: як захиститися від інфікування резистентними мікроорганізмами

Ми звертаємось до закладів охорони здоров’я по допомогу, аби покращити самопочуття, за лікуванням, порятунком життя свого або своїх близьких.

Але чи знаєте ви, що можете отримати інфекційне захворювання перебуваючи в лікарні або поліклініці? Це цілком можливо, якщо в такому закладі не дотримуються заходів інфекційного контролю, а отриманий збудник може спричинити серйозні захворювання, як-то сепсис або перитоніт. Такі випадки називають інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги.

Часто вони бувають пов’язані із різноманітними приладами, такими як катетери або інтубаційні трубки тощо. Але ще частіше — з недотриманням гігієни рук як медичними працівниками, так і самими пацієнтами та їх відвідувачами.

Інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги, часто спричиняють бактерії або грибки, які є резистентними до антимікробних препаратів. Їх важче лікувати, а процес одужання стає більш тривалим та дороговартісним.

Для попередження виникнення таких інфекційних захворювань і поширення антимікробної резистентності всередині закладів охорони здоров’я, медичними працівниками впроваджується цілий комплекс заходів із профілактики інфікування.

Але питання боротьби з поширенням внутрішньолікарняних інфекцій стосується не лише медичних працівників. Кожна людина, якщо вона стає пацієнтом або відвідувачем закладу охорони здоров’я, має докласти зусиль для боротьби з цією небезпекою.

Щоб убезпечити себе та близьких від інфікування резистентними мікроорганізмами, необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  • Говоріть зі своїм лікарем. Питайте, якщо ви не знаєте, як захистити від інфікування себе або близьку людину, яка потрапила в лікарню. Поцікавтесь, що лікар робить, щоби захистити вас.
  • Тримайте руки чистими. Не забувайте мити руки самі, а якщо близькі люди відвідують вас у стаціонарі, нагадайте їм помити руки перед тим, як вони з вами проконтактують і опісля. Якщо ви помітили, що ваш лікар не обробив руки перед оглядом — нагадайте йому про це.
  • Слідкуйте за своїм катетером. Поцікавтесь у лікаря чи дійсно вам досі необхідний сечовий катетер або внутрішньовенний катетер. Наявність катетера тривалий час підвищує ризик розвитку інфекційних ускладнень. Повідомте медичну сестру якомога швидше, якщо в місці внутрішньовенного катетера турбує біль, почервоніння, набряк або з’явились виділення. Зверніть увагу, якщо катетер виглядає брудним.
  • Уважно готуйтесь до операцій. Готуючись до оперативного втручання, обов’язково поінформуйте свого лікаря щодо будь-яких ліків, які ви приймаєте постійно, приймали нещодавно або на які мали алергічні реакції. Також ви можете запитати лікаря, які заходи з профілактики розвитку інфекції області хірургічного втручання він планує здійснити.
  • Не ставтесь легковажно до вживання антибіотиків. Перепитайте у свого лікаря, чи є якісь заходи, які можна задіяти для одужання, щоб уникнути вживання антибіотиків. Але якщо лікар наполягає — вживайте препарат суворо дотримуючись прописаної дози та кількості днів прийому. Адже саме непослідовне застосування антибіотиків призводить до розвитку резистентних мікроорганізмів, на які потім не діють жодні ліки.
  • Остерігайтесь антибіотик-асоційованої діареї. Це захворювання може перебігати надзвичайно важко й навіть закінчуватись летально. Його спричиняє мікроорганізм Clostridium difficile, який розмножується на фоні вживання багатьох препаратів. Повідомте свого лікаря, якщо у вас було три або більше епізодів діареї за добу на фоні вживання антибіотиків.
  • Дотримуйтесь режиму закладу охорони здоров’я, у якому ви перебуваєте. Не заходьте до приміщень, куди заборонений вхід пацієнтам і відвідувачам, не контактуйте з іншими відвідувачами без потреби. Якщо ви звернулися до амбулаторії або поліклініки, за можливості очікуйте прийому лікаря на відкритому повітрі.
  • Вакцинуйтесь. Отримайте щеплення відповідно до національного календаря щеплень і порадьте зробити те ж своїм близьким. Це однаково стосується як дітей, так і дорослих. Профілактика захворювань зменшує ризик перебування в закладах охорони здоров’я.
  • Дотримуйтесь респіраторної гігієни та етикету кашлю як у закладі охорони здоров’я, так і поза його межами. Так, навіть якщо захворіли, ви не дасте інфекції поширитися далі. Це надзвичайно важливо, адже поряд можуть бути люди, чий організм ослаблений такими захворюваннями як цукровий діабет або гіпертонічна хвороба, для них звичайна ГРВІ може мати важкі ускладнення.

Інші новини