Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
24.03.2022
15:41

День боротьби з туберкульозом: як в умовах війни Україна протистоїть поширенню захворювання

Щорічно 24 березня світ відзначає День боротьби з туберкульозом.

Для нас подія посідає своє помітне місце – адже Україна ще знаходиться серед країн, де це захворювання досить поширене і потужні заходи протидії туберкульозу актуальні. В середньому щороку діагноз туберкульоз чують 20-25 тисяч жителів України

За часи незалежності вдалося впровадити низку сучасних перетворень для подолання туберкульозу – інноваційні методи діагностики, короткі режими лікування, пріоритезація амбулаторної моделі лікування з можливістю для пацієнтів продовжувати наповнене життя без ізоляції.

І якщо 2 останні роки головним бар'єром по виявленню і ліквідації захворювання була пандемія COVID-19, то сьогодні – ворожі злочинні дії російської армії

Через обстріли, бомбардування, атаки українські пацієнти залишаються без доступу до обстежень і лікування, піддається нищенню медична інфраструктура.

В таких умовах медична спільнота швидко підлаштовуються під нові реалії і робить все необхідне, щоб жоден з пацієнтів не був позбавлений перспектив одужання.

Сьогодні активовано принцип екстериторіальності – пацієнти з туберкульозом можуть отримати лікування в будь-якому куточку країни, в який вони евакуювалися з небезпечних регіонів, а якщо будь-хто підозрює в себе симптоми туберкульозу – може отримати консультацію в найближчому протитуберкульозному закладі. Більше інформації за лінком https://bit.ly/3NdZGKN

Зокрема, про особливості надання медичної допомоги в Україні в умовах військової агресії та доступу пацієнтів з туберкульозом до медико-соціальних послуг говорили 24 березня під час онлайн-брифінгу:

Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України;

Яна Терлеєва - завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я;

Тетяна Бойко - заступниця голови Національної служби здоров'я України;

Аскар Єдільбаєв - керівник команди з туберкульозу Європейського офісу ВООЗ;

Георгій Димов – національний фахівець з питань туберкульозу, Бюро ВООЗ в Україні

Не бійтеся цього діагнозу, не бійтеся звертатися по допомогу – туберкульоз виліковний і Україна має арсенал ефективних препаратів, щоб зробити пацієнтів здоровими.

Разом ми переможемо всі випробування!🇺🇦

Інші новини