Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
День нульової дискримінації: один факт не визначає людину
01.03.2024
13:00

День нульової дискримінації: один факт не визначає людину

1 березня за рішенням ООН у світі щорічно відзначають День нульової дискримінації. Центр громадського здоров'я наголошує на праві всіх людей на гідне, здорове та продуктивне життя незалежно від їхнього віку, статі, сексуальних уподобань, національної чи етнічної приналежності, зовнішності, професії, віросповідання, ВІЛ-статусу, захворювань на вірусні гепатити чи інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ).

До Дня нульової дискримінації ЦГЗ спільно з партнерами – БО "Легалайф-Україна",  ГО "Когорта", БОБФ "ВОЛНА", БО "Позитивні жінки", Всеукраїнським об'єднанням наркозалежних жінок "ВОНА", БФ "Надія та Довіра", ГО "АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ", БО "100% Життя",  БО "FREE ZONE" – організували фотоакцію "Один факт не визначає людину". 

Вкрай важливо боротися зі стигмою та дискримінацією у медичних закладах, зокрема щодо людей, що живуть з ВІЛ, чоловіків, які займаються сексом з чоловіками, людей, які надають секс-послуги за винагороду, людей з наркозалежністю, ув'язнених та трансгендерних людей. Та для надання якісних та орієнтованих на людину медичних послуг працівники охорони здоров'я мають бути співчутливими та неупередженими.

"У сучасному суспільстві неприпустима дискримінація через стать, вік, національність, релігійні погляди тощо. Та особливо небезпечним є обмеження прав людини через стан здоров'я або приналежність до ключових вразливих груп, – наголошує генеральний директор Центру громадського здоров'я Михайло Росада. –  Дискримінація на підставі стану здоров'я порушує основні права людини, суперечить принципам гуманності та призводить до соціальної відчуженості та нерівності. Захист прав кожної людини як і доступність медичних послуг для кожного – це наш спільний обов'язок".   

День нульової дискримінації започаткували з 2014 року з акцентом на ВІЛ, щоб наголосити, що люди, які живуть з ВІЛ-інфекцією, можуть отримати необхідну інформацію та відстояти свої права. Упродовж останніх років ця дата має на меті припинити всі форми дискримінації, що впливають на якість життя, здоров'я та благополуччя.

Кожен може відіграти свою роль у припиненні дискримінації. 1 березня та протягом усього місяця заходи, акції та послання нагадуватимуть світу про життєво необхідне гасло: "Щоб захистити здоров'я кожного, захистіть права кожного".

Як дискримінація може вплинути на ваше здоров’я?

Дискримінація – це упереджене й несправедливе поводження з будь-ким чи групами людей на основі таких характеристик, як раса, стать, вік, сексуальна орієнтація, приналежність до релігії та ін.

Зіткнення з дискримінацією на роботі може завдати шкоди психічному здоров'ю та благополуччю. Крім того, якщо у компанії відбувається дискримінація за будь-якою з ознак, є ризик того, що таланти залишать цю організацію, якщо їх не підтримувати.

Дискримінація може виявитися виснажливою та створити ізоляцію всередині організації, тому важливо, щоб роботодавець забезпечував умови для стійкого психічного здоров'я.

Інші новини