Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Держава почне закуповувати послуги супроводу та профілактики ВІЛ у неурядових організацій вже у цьому році
27.05.2019
12:59

Держава почне закуповувати послуги супроводу та профілактики ВІЛ у неурядових організацій вже у цьому році

Про це повідомив Володимир Курпіта в рамках засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, що відбулося 23 травня 2019 року.

“Усі послуги з профілактики ВІЛ та соціального супроводу пацієнтів вже в цьому році розпочнуть фінансуватися через Центр громадського здоров’я. Це буде інноваційний для України механізм, адже не лише медзаклади зможуть надавати такі послуги, але й неурядові організації”, - зазначив гендиректор Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта.

Мова йде про послуги роботи з групами ризику – проведення тестування, програму обміну шприців та голок, консультації для людей, які дізналися, що мають ВІЛ-інфекцію та психологічну підтримку. Держава вперше в історії розпочне оплачувати цю роботу за кошти державного та місцевих бюджетів.

Як зазначають фахівці, 70% успіху в лікуванні ВІЛ – це консультування і супровід пацієнтів. Саме завдяки цій підтримці вдається утримати прихильність до лікування антиретровіросною терапією та стимулювати безпечну поведінку серед груп ризику.

Для кожної області передбачено 4 тендера, кожен з яких розрахований на окрему групу ризику:

  • чоловіків, що мають секс з чоловіками;
  • працівників комерційного сексу;
  • людей, що споживають ін’єкційні наркотики;
  • людей, що живуть з ВІЛ.

Варто зазначити, що усі витратні матеріали (швидкі тести, презервативи, шприці, тощо) для соціальної роботи вже є – їх закупили міжнародні партнери.

Перші закупівлі послуг вже оголошено у Prozorroдля 5 регіонів країни – Вінницької, Волинської, Запорізької, Миколаївської та Тернопільської областей.

Інші новини