Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Діти: дорожньо-транспортний травматизм
06.06.2018
16:30

Діти: дорожньо-транспортний травматизм

В 2017 році в Україні однією з основних причин загибелі дітей до 14 років внаслідок нещасних випадків стали дорожньо-транспортні пригоди (понад 20% від усієї кількості). Загалом внаслідок ДТП в минулому році постраждало 4 950 дітей, загинуло 63 дитини.

Щорічно в усьому світі жертвами дорожньо-транспортних пригод стають понад 260 тисяч дітей, більше 10 мільйонів дітей отримують травми.

Автодорожні травми є одними з найтяжчих. Основною причиною травмування дітей на дорозі є відсутність контролю з боку дорослих, нехтування правилами дорожнього руху (чи їх незнання) та ризикована поведінка.

Особлива небезпека

  • Підлітки від 15 до 19 років

Найбільш уразливими є підлітки віком від 15 до 19 років, як пішоходи, так і пасажири та водії. Діти молодшого віку частіше ходять в супроводі батьків, тоді як старші діти пересуваються самостійно. Однак, через маленький зріст дитини водієві важче (а іноді неможливо) її побачити; так само і дитині нелегко вчасно помітити транспортний засіб з висоти свого зросту.

  • Неусвідомлення небезпеки

Рівень інтелектуального розвитку дітей також впливає на їхню здатність приймати безпечні рішення в ситуаціях на дорозі. Наприклад, приблизно до 11-річного віку діти не можуть впевнено розпізнавати небезпечні ситуації на дорозі та вчасно реагувати на них.

  • Незнання Правил дорожнього руху (ПДР) та нехтування ними

Однією з причин ДТП за участю дітей є погане знання дітьми правил поведінки учасників дорожнього руху (пішоходів, велосипедистів та водіїв). Така поведінка дуже часто є наслідком порушень ПДР зі  сторони батьків: не виконуючи правила, вони стають прикладом для власних дітей.

  • Водії-підлітки

Окремою групою ризику є водії-підлітки. 16-річні водії мають ймовірність потрапити в аварію з летальним результатом вдвічі частіше, ніж 20-24-річні, і в 4 рази частіше, ніж 25-29-річні водії.

Неповнолітні водії відчувають більш високий тиск з боку однолітків, ніж дорослі, що підштовхує їх до порушення ПДР, перевищення швидкості, керування автомобілем в стані алкогольного сп'яніння або небезпечних обгонів, особливо в присутності пасажирів однолітків.

Ризик для дітей-велосипедистів та мотоциклістів безпосередньо залежить від ступеня їх захищеності під час руху. 

  • Діти-пасажири

Діти в якості пасажирів автомобілів опиняються в небезпеці, якщо вони не пристебнуті ременем безпеки або пристебнуті неправильно.

Додатковим фактором ризику під час руху дорогою, подвір’ям та узбіччям є користування мобільним телефоном або іншим відволікаючим увагу пристроєм.

Як запобігти травмуванню дітей у ДТП:

  • Вивчайте з дитиною правила дорожнього руху!

Власним прикладом показуйте дитині правила поводження на дорозі в якості пішохода, пасажира, водія. Розповідайте про ризик та небезпеку, пов’язану з дорогою та транспортними засобами. Розповідайте про ризики та відповідальність внаслідок керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

  • Не перевищуйте швидкість!

В населених пунктах України максимальна швидкість руху становить 50 км на годину.

  • Використовуйте засоби захисту при транспортуванні дітей

Дитячі пасажирські крісла, додаткові подушки, стандартні ремені безпеки, а також розміщення дітей на задніх сидіння. У разі аварії правильне використання дитячих автокрісел знижує смертність серед дітей молодшого віку на 70%, серед дітей віком 1-4 роки - на 54%. Серед дітей віком 4-7 років на використання додаткових подушок зменшує кількість серйозних клінічних травм на 59% в порівнянні з використанням одного лише ременя безпеки. Для дітей старше 10 років або зростом вище 150 см повинні використовуватися звичайні ремені безпеки: вони на 40-65% зменшують ризик викиду з машини і ризик отримання серйозних або смертельних травм.

  • Використання захисних шоломів велосипедистами і мотоциклістами

Велосипедний шолом зменшує ризик отримання черепно-мозкової травми на 63-88%, мотоцикліста майже на 72% і ризик смертельного результату на 39%. Шоломи представляють собою єдиний і найефективніший засіб зменшення черепно-мозкових травм і смертельних випадків.

За матеріалами ВООЗ.

Інші новини