Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Діти, спека та авто: як запобігти трагедії
10.06.2024
16:37

Діти, спека та авто: як запобігти трагедії

Літня спека несе серйозні загрози, особливо для дітей. Однією з небезпечних ситуацій є залишення дітей у автомобілях. У спекотний день температура в закритому автомобілі, навіть оснащеному кондиціонером,  може піднятися до небезпечного рівня дуже швидко – часом на 20 градусів за Цельсієм за 10 хвилин. Тому навіть короткий час перебування дитини в гарячій автівці може призвести до трагічних наслідків.

Випадки дитячої смертності від теплового удару в гарячому автомобілі фіксуються щороку.

Причиною більшості інцидентів, понад 50%,  є забудькуватість батьків/опікунів.  У швидкому темпі сучасного життя, в умовах постійного стресу батьки або опікуни можуть забути дитину в автомобілі випадково.

25% дитячих смертей фіксується через недооцінку батьками ризиків. Дехто вважає, що залишити дитину в автомобілі, скажімо, біля торгового центру, на кілька хвилин не є небезпечним. Дехто намагається убезпечити дитину, залишивши вікна відчиненими або авто в тіні. Проте, як вже зазначалося, температура в автомобілі може піднятися до небезпечного рівня за лічені хвилини, а відчинені вікна не є достатнім заходом для захисту від швидкого підвищення температури.

Ще близько 25% смертей трапляються у зв’язку з тим, що  дитина отримує доступ до транспортного засобу і потрапляє в пастку. Такі випадки частіше трапляються з дітьми, віком від 2 до 4 років.

Машини швидко прогріваються

Повітря в салоні автомобіля швидко нагрівається через «парниковий ефект». Потрапляючи  на  панель приладів, кермо або сидіння, сонячне проміння повільно нагріває їх. Потім ці предмети нагрівають повітря всередині автомобіля.

Незважаючи на те, що транспортні засоби нагріваються частіше влітку через високу зовнішню температуру, в прохолодні дні температура всередині автомобіля також може піднятися до небезпечного рівня.

Діти більш схильні до теплового удару

Діти більш уразливі до теплового удару, ніж дорослі. Їхня система терморегуляції менш ефективна, і вони швидше перегріваються. Крім того, немовлята й маленькі діти піддаються більшим ризикам, оскільки не вміють розпізнавати симптоми перегріву, не можуть відчинити двері автомобіля, зняти зайвий одяг.

Тепловий удар може призвести до серйозних медичних наслідків: пошкодження внутрішніх органів, непритомності, а може спричинити навіть смерть. Перебування в гарячому автомобілі без належної кількості води може швидко призвести до зневоднення, що ще більше ускладнює ситуацію.

Першими симптомами теплового виснаження є сильна спрага, слабкість,    дискомфорт,  занепокоєння,    запаморочення,      непритомність,      головний біль.

За наявності навіть кількох із перелічених симптомів необхідно якнайшвидше вивести дитину з розпеченого автомобіля і надати першу допомогу – насамперед дати випити води маленькими ковтками.  

Тепловий удар є найсерйознішою стадією теплового захворювання. Його симптомами є: температура тіла вище 40⁰C, прискорене, поверхневе дихання, повна або часткова втрата свідомості, знижена розумова здатність, марення, судоми, смерть. За наведених симптомів варто негайно звернутися до лікарів. 

Першою допомогою при тепловому ударі може  бути: переміщення дитини в тінь, забезпечення припливу свіжого повітря, прохолодне пиття маленькими ковтками, прохолодні компреси на чоло і потилицю.

Як запобігти трагедії

  • Ніколи не залишайте дитину в автомобілі. Навіть на кілька хвилин. Це золоте правило, яке може врятувати життя.
  • Використовуйте візуальні чи звукові нагадування, щоб не забути дитину в автомобілі. Для прикладу, можна залишити телефон, сумку, інший важливий предмет на задньому сидінні поруч з дитячим сидінням.
  • Якщо бачите дитину, залишену саму в автомобілі, негайно викликайте поліцію. Ваші дії можуть врятувати життя.

 Будьте пильними і бережіть ваших дітей!

Інші новини