Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
09.12.2022
11:46

Експерти ЦГЗ навчали фахівців підрозділів медичного та психологічного забезпечення ДСНС

8 грудня 2022 року фахівці відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ на запит Державної служби України з надзвичайних ситуацій провели тренінг для фахівців підрозділів медичного та психологічного забезпечення ДСНС. Під час заходу експерти розкрили тему «Профілактика та діагностика ВІЛ-інфекції в умовах надзвичайних ситуацій».

Війна несе за собою тяжкі наслідки, у тому числі пошкодження і руйнацію закладів охорони здоров’я, а відповідно й погіршення доступу громадян до медичної допомоги. На жаль, не можна виключати й те, що кількість ВІЛ-інфікованих та людей, які хворіють на вірусні гепатити В та С, може значно зрости, зокрема, через:

  • зменшення охоплення тестуванням на ВІЛ, особливо в регіонах, де ведуться активні бойові дії;
  • збільшення кількості контактів із кров’ю внаслідок тяжких поранень під час бойових дій;
  • збільшення кількості випадків переривання лікування і, як наслідок, збільшення поширення ВІЛ-інфекції;
  • збільшення кількості випадків ґендерного насильства, які чинять окупанти.

Під час війни мирне населення є найбільш уразливим щодо захисту своїх прав та свобод, своєчасності надання медичної допомоги, і часто є легкою мішенню для російських агресорів.

Саме тому експерти ЦГЗ поділилися ключовими знаннями із фахівцями підрозділів медичного та психологічного забезпечення ДСНС, які першими прибувають на місця влучання російських ракет та інших надзвичайних ситуацій, надають психологічну та медичну допомогу людям, які постраждали. А також першими надають допомогу людям після звільнення тимчасово окупованих територій. Тому важливо, аби вони були проінформовані про швидкість та своєчасність надання медичної допомоги, у тому числі в разі ґендерного насильства, проведення діагностики та профілактики ВІЛ-інфекції, та інформували про це інших.

Інші новини