Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Епідемічна ситуація щодо поширення інфекційних захворювань в Європейському регіоні і світі
27.01.2017
12:01

Епідемічна ситуація щодо поширення інфекційних захворювань в Європейському регіоні і світі

Станом на січень 2017 року

Грип

Перші тижні 2017 року відзначаються активною циркуляцією вірусів грипу серед населення 26 з 44 європейських країн. Переважна більшість виділених вірусів відноситься до А/H3N2/. Ефективність вакцин проти грипу, швидке застосування інгібіторів нейрамінідази  особливо обґрунтоване для пацієнтів з ризиком розвитку ускладнень та осіб старше 65 років. Чутливість вірусів до противірусних препаратів поки що стабільна.                                                                                           

Відзначається інтенсивна циркуляція вірусів пташиного грипу в домашніх господарствах Китаю: з 2003 по січень 2017 р. мали місце 856 випадків лабораторно підтверджених випадків інфікування людей вірусом А/H5N1/,невеликі спалахи хвороби серед обмежених груп людей. Передачі від людини до людини не відмічено, повідомляється про 452  смерті, спричиненої цим збудником  в 16 країнах. Інформація про епізодичні  випадки  пташиного грипу А/H5N6/ та  А/H7N9/  серед людей періодично  надходить з Китаю, значна кількість захворювань мала легкий перебіг, але відмічались важкі і навіть  смертельні випадки хвороби.

Поліомієліт

Продовжуються глобальні зусилля  в галузі громадського здоров’я щодо ліквідації поліомієліту. Поки передача вірусу повністю не зупинена  необхідна імунізація кожної дитини в кожній країні. На останньому тижні ВООЗ повідомила про 2 випадки дикого типу поліовірусу 1: в Афганістані та Пакистані.

Жовта лихоманка

Станом на 19 січня Бразилія повідомила про випадки підозри на жовту лихоманку з високою смертністю. В деяких  штатах країни оголошено надзвичайний стан, про що повинні знати особи, які планують відвідати  Бразилію.

Хвороба легіонерів

EU CDC сповіщає  про зростання випадків  хвороби легень серед тих, хто відвідав Дубай. За жовтень-листопад зареєстровано 31 хворий, в січні 2017 р. відмічено ще 3 випадки хвороби, які пов’язують з недавньою поїздкою до Дубаю.

Лихоманка Зіка

Станом на початок року  9 країн ЄС повідомили про 102 випадки лихоманки Зіка; оновлено інформацію від 29 країн/територій про випадки мікроцефалії, пороки розвитку нервової системи, потенційно пов’язанііз Зіка. Збудник хвороби  поширюється комарами, що доведено даними з 71 країн/територій, однак з 13 країн надійшли відомості про передачу збудника від людини до людини статевим шляхом. 

Інші новини