Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Європейський тиждень тестування на ВІЛ: тестуй, лікуй, не допусти
23.11.2015
13:35

Європейський тиждень тестування на ВІЛ: тестуй, лікуй, не допусти

З 20 по 27 листопада 2015 року в Україні проводитимуться заходи, присвячені Європейському тижню тестування на ВІЛ та вірусні гепатити.

Ситуація з розвитком ВІЛ в Європі та в Україні є такою, що потребує активних дій. Європейська співдружність закликає про єднання протягом тижня тестування для підвищення загального рівня інформованості населення та медичних працівників про переваги тестування на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити. Необхідно збільшити кількість людей, які знають про свій статус, розуміють ризики та обізнані із основ безпечної поведінки, а також володіють інформацією по ефективному лікуванню ВІЛ та вірусних гепатитів В та С.

Європейський тиждень тестування у 2015 році пропонує тестування не тільки на ВІЛ, але й на вірусні гепатити через достатньо високу розповсюдженість вірусних гепатитів серед осіб, які живуть з ВІЛ або мають ризики щодо інфікування ВІЛ, та через подібність шляхів передачі цих інфекцій – через незахищений сексуальний контакт або контакт з інфікованою кров’ю (вживання ін’єкційних наркотиків, тощо). Ранній початок лікування дає значні індивідуальні переваги пацієнтам з ВІЛ та/або вірусними гепатитами для їх подальшого успішного лікування, а також впливає на громадське здоров’я через зменшення можливості передачі інфекції та здешевлення лікування. Пізня діагностика та відтермінований початок лікування – найбільш вагомі фактори, пов’язані з подальшим розповсюдженням  інфекцій та розвитком супутніх захворювань та станів у інфікованих осіб.  

Як зазначив у своєму виступі Виконавчий Директор Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІд Мішель Сідібе: «Люди мають право дізнатися про свій ВІЛ-статус. Важливо, що наразі активно розробляються і впроваджуються новітні підходи, яку базуються на обов’язковому дотриманні основних прав людини та які допоможуть розширити доступу до тестування на ВІЛ без остраху стигми, дискримінації або криміналізації. Громадські ініціативи, як Європейський тиждень тестування на ВІЛ, є важливим вкладом у забезпечення того, щоб якомога більше людей знали про свій статус та отримали доступ до лікування, яке допоможе врятувати їх життя. Ці заходи є вагомим важелем впливу на епідемію та допомогою у реалізації ініціатив UNAIDS по інтенсифікації діяльності та розширенню доступу до необхідного лікування».

Більш детальна інформація про тиждень тестування на www.testingweek.eu

 

Інші новини