Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Гарячка Західного Нілу — як розпізнати й не захворіти
30.08.2024
19:49

Гарячка Західного Нілу — як розпізнати й не захворіти

Геморагічна гарячка Західного Нілу — це вірусна хвороба, що найчастіше передається через укуси комарів. Вона може викликати лихоманку та висипання на шкірі, а в тяжких випадках — запалення мозку та його оболонок. Найчастіше хворіють на гарячку Західного Нілу влітку та восени.

Як передається ця екзотична хвороба? 

Основним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є перелітні птахи, які у крові мають високі концентрації вірусу, значно менше значення як резервуар мають деякі дрібні ссавці, гризуни та кажани.

Комарі кусають інфікованих особин і можуть передати вірус іншим тваринам чи людям. Сприйнятливість людей до хвороби є високою, хоча до 80 % людей переносять хворобу безсимптомно.

Особливо вразливими є люди в місцях великої концентрації комарів і птахів: працівники тваринницьких комплексів і птахоферм, люди, які живуть біля водних об’єктів, а також мисливці, туристи, лісники, військовослужбовці, які тривалий час перебувають біля води чи на заболоченій території.

Від людини до людини хвороба не передається.

Місця поширення гарячки Західного Нілу

Вірус найпоширеніший в Африці, Азії, Центральній Америці, Австралії, а також у США, Канаді та Мексиці.

В Україні з початку серпня цього року зареєстровано 41 лабораторно-підтверджений випадок захворювання на гарячку Західного Нілу, а з початку року — 50 випадків. У літній період хворобу діагностували в Києві та Київській області, і один випадок зареєстровано в Полтавській області.

Симптоми

Більшість людей під час зараження вірусом не відчувають жодних симптомів, дехто — легкі ознаки ГРІ. Приблизно у 20% хворих у проміжок між декілька днями та 2–3 тижнями після зараження, а найчастіше через 3-6 днів, можуть з'явитися симптоми, схожі на грип: висока температура, головний біль, біль у м'язах і суглобах, слабкість, нудота, діарея. Основна кількість виявлених випадків захворювання проявляються у вигляді менінгіту та енцефаліту. Летальність від гарячки Західного Нілу складає 2–14%.

Після перенесеної хвороби формується стійкий напружений імунітет.

Як захиститися від зараження

Наразі проти гарячки Західного Нілу не існує ні специфічного лікування, ні вакцини. Лікування симптоматичне.

Щоб уникнути інфікування гарячкою Західного Нілу передусім бережіться від комариних укусів: носіть захисний одяг, використовуйте сітки на вікнах, фумігатори та репеленти.

А якщо помітили в себе симптоми грипу чи ГРІ невдовзі після укусів комарів, не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря.

Інші новини