Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Глобальні зусилля у протидії ВІЛ, гепатитам та статевим інфекціям
30.06.2015
16:02

Глобальні зусилля у протидії ВІЛ, гепатитам та статевим інфекціям

23-26 червня 2015 року у м.Копенгаген, Данія відбулася Регіональна консультація ВООЗ з розробки Глобальних стратегій сектору охорони здоров’я з протидії ВІЛ-інфекції і вірусним гепатитам на шляху до універсального доступу до послуг з охорони здоров’я (2016–2021 рр).

Під час консультації було розглянуто проекти Глобальних стратегій охорони здоров’я з ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів та  інфекцій, що передаються статевим шляхом. Окрім того, представники Європейського регіонального офісу ВООЗ представили оновлення керівництв щодо використання антиретровірусної терапії (очікується наприкінці 2015 року), тестування та консультування, вірусних гепатитів В та С (вийшли в 2014 та 2015 роках).

Учасники консультацій висловили свої погляди щодо існуючих викликів на шляху до забезпечення універсального доступу до лікування за всіма трьома напрямками, пріоритетів роботи та основних заходів зі сторони ВООЗ, національних урядів та громадських організацій, які мають бути включені до Глобальні стратегії. Провідні національні експерти також обговорили цілі 2020 та 2030 років, їх амбітність та основні перешкоди в досягненні.

У заході взяли участь представники всіх країн Європейського регіону, представники організацій ООН (ЮНІСЕФ, ЮНЕЙДС, ЮНФПA тощо), ECDC, CDC, Світового банку, Глобального фонду, EACS, EASL, EMCCDA, MSF, неурядових організацій.

У склад делегації від України ввійшли  головний спеціаліст відділу профілактики інфекційних захворювань та імунопрофілактики Управління громадського здоров'я МОЗ України Світлана Осташко, завідувач відділу планування та організації медичної допомоги ВІЛ-інфікованим ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» Ярослава Соболєва та головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська.

Окремими країнами, в тому числі Україною (С. Осташко, Я.Соболєва), було представлено основні досягнення та виклики в галузі протидії ВІЛ-інфекції.

Дана регіональна консультація є передостанньою з регіональних консультацій ВООЗ, які проводилися протягом 2 кварталу 2015 року. Питання розробки Глобальних стратегій буде розглянуто на International AIDS Society Conference у Ванкувері та Global Hepatitis Summit в Глазго. Очікується, що розробка Стратегій буде завершена до кінця 2015 року, і документи будуть винесені на розгляд 69ї Асамблеї ВООЗ в травні 2016 року.

 

Інші новини