Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Годувати дитину грудним молоком потрібно щонайменше до 2-х років – рекомендації ВООЗ
06.08.2019
12:33

Годувати дитину грудним молоком потрібно щонайменше до 2-х років – рекомендації ВООЗ

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, дитину потрібно годувати грудним молоком з першої години від народження і дотримуватись виключно грудного вигодовування протягом щонайменше півроку. Але, на жаль, більшість матерів не дотримуються цих рекомендацій.

В Європейському регіоні спостерігається найнижчий відсоток вигодовування немовлят грудним молоком. Як свідчать данні досліджень, тривале годування дитини грудним молоком характерне для країн з низьким рівнем статку. В розвинених країнах жінки дедалі частіше віддають перевагу ранньому поверненню на роботу, замість тривалого сидіння в декретній відпустці. Таким чином, дитина не отримує найважливіших чинників захисту, які протягом життя будуть впливати на її здоров’я.

Фахівці стверджують, що для забезпечення найкращого зростання, розвитку і здоров'я немовлят протягом перших шести місяців життя вони повинні знаходитися виключно на грудному вигодовуванні, тобто отримувати тільки грудне молоко. Це означає виключення з раціону немовляти будь-яких інших продуктів і навіть води. Однак при цьому немовлятам можна давати краплі і сиропи (вітаміни, мінерали та ліки). Грудне молоко є ідеальною їжею для забезпечення здорового зростання і розвитку немовлят; воно також є складовою частиною репродуктивного процесу, що має велике значення для здоров'я матерів.

Грудне молоко більш ніж на 80% складається з води, особливо молоко, яке надходить на початку кожного годування. Таким чином, кожного разу, коли матері здається, що її дитина хоче пити, вона може годувати немовля грудьми. Це дозволить дитині задовольнити спрагу, забезпечить подальший захист від інфекцій і забезпечить правильний ріст дитини. Немовлятам у віці до 6 місяців вода не потрібна, навіть в жаркому кліматі.

За рекомендаціями ВООЗ, немовлятам у віці шести місяців (180 днів) на додаток до грудного молока слід починати давати прикорм. Ці годування повинні бути достатніми, тобто забезпечувати зростаючий організм дитини достатньою кількістю енергії, протеїнів і поживних мікроелементів. Але фахівці ВООЗ рекомендують паралельно з «дорослою їжею» продовжувати годувати дитину грудним молоком принаймні до 2 років.

Згідно з дослідженнями, дитина під час споживання грудного молока отримує разом з ним важливі антитіла, що захищають її від дитячих хвороб, наприклад від діареї та пневмонії, від яких найчастіше помирають діти. Також відомо, що діти, що отримували грудне молоко від 6 до 24 місяців, в дорослому віці менше піддаються ризикам розвитку діабету, серцево-судинних, астми та інших неінфекційних захворювань (далі – НІЗ). Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці.

Нагадаємо, що Україна все ще не має загальнонаціональних репрезентативних даних про основні фактори ризику неінфекційних захворювань, що є перешкодою для прийняття науково обґрунтованих рішень для покращення ситуації. Для отримання об’єктивної інформації про поширення факторів ризику НІЗ та подальшого вироблення підходів до профілактики і боротьби з НІЗ в Україні вперше проводиться національне репрезентативне дослідження STEPS.

STEPS – це підхід, рекомендований ВООЗ для епіднагліду за факторами ризику НІЗ. Дослідження STEPS вивчає поширеність НІЗ та їх факторів ризику, використовуючи стандартизоване анкетування, проведення фізичних та біохімічних вимірювань.

Детальна інформація за посиланням.

Інші новини