Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Гострі питання протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу: результати засідання Національної ради
18.06.2015
16:51

Гострі питання протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу: результати засідання Національної ради

16 червня 2015 року в приміщенні МОЗ України під головуванням Міністра охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі відбулось позачергове засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, в якому взяли участь провідні міжнародні та національні експерти з питань боротьби з ВІЛ/СНІД державного та громадського сектору*.

Основними темами обговорення стали питання закупівлі  антиретровірусних (АРВ) препаратів та оцінка ризиків переривання АРВ-терапії в регіонах;  підготовка плану забезпечення сталої відповіді (Sustainability plan) епідеміям туберкульозу та ВІЛ/СНІДу після завершення фінансування програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією; стан забезпечення регіонів України протитуберкульозними та антиретровірусними препаратами, медичними виробами для діагностики та лікування ВІЛ/СНІДу і туберкульозу.

В Україні склалася критична ситуація із забезпеченістю АРВ препаратів в регіонах, відсутність яких призвела до серйозного ризику переривання АРВ-терапії. Міністр охорони здоров’я Олександр  Квіташвілі поінформував присутніх про здійснення першої частини оплати індійському виробнику за АРВ-препарати (Віролам (Ламівудин) 150 мг; Вірокомб (Зидовудин/Ламівудин) 300 мг/150 мг; Ефервен (Ефавіренз) 600 мг), часткова поставка яких очікується до середини липня.

В контексті потенційної загрози переривання АРВ-терапії в регіонах Сергій Страшук, керівник відділу управління закупівлями та постачанням ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (УЦКС), відзначив, що з метою недопущення переривання лікування УЦКС  спільно з партнерами здійснив ряд стратегічно важливих кроків, серед яких: створення робочої групи із залученням провідних національних експертів з метою підготовки рекомендацій по оптимізації схем лікування для максимально ефективного переходу пацієнтів на інші схеми у випадку відсутності препаратів  та проведення регулярних телеконференцій з регіонами, в ході яких надаються індивідуальні консультації щодо ведення конкретних пацієнтів.

Питання проведення тендерів на закупівлю препаратів МОЗ України найближчим часом залишається гострим питанням. Сергій Страшук окреслив стан забезпечення регіонів України протитуберкульозними та АРВ препаратами, медичними виробами для діагностики та лікування ВІЛ/СНІДу і туберкульозу та відмітив існуючі проблеми, зокрема, недостатні обсяги фінансування на централізовані закупівлі 2014-2015 років, критичну необхідність запуску процедур закупівлі 2015 року, необхідність забезпечення резервного запасу на центральному складі логістичної компанії МОЗ України.

В умовах постійного недофінансування державних програм єдиним джерелом покриття існуючої потреби в АРВ-препаратах є міжнародні донорські організації, зокрема Глобальний фонд, рішенням якого Україна отримала додатково 7,3 млн. доларів в рамках економії коштів грантів попередніх періодів, 4,4 млн. доларів з яких буде витрачено на закупівлю АРВ-препаратів для забезпечення безперервності АРТ 47 890 наявним пацієнтам на 2015 – 1 квартал 2016  років. Для забезпечення розширення АРТ заплановано залучення коштів з Надзвичайного фонду програми PEPFAR, за кошти якого планується, у разі отримання згоди на фінансування, закупити додатково 18 000 річних курсів АРВ препаратів на суму близько 6,3 млн. доларів США.

Іншим  важливим питанням обговорення став стан забезпеченості лікарськими засобами пацієнтів у Донецькій та Луганській областях, в тому числі на тимчасово окупованих територіях. Серед пріоритетних питань було виокремлено необхідність ініціювання додаткового обговорення з міжнародними гуманітарними організаціями ефективного механізму доставки лікувальних засобів та виробів медичного призначення на тимчасово окуповані території, а також підготовку запиту від МОЗ України до Міністерства Юстиції та Служби безпеки України стосовно надання роз’яснення щодо юридичних наслідків визнання окремих територій Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими та можливостей співпраці з даними територіями у правовому полі.

Георгій Сакварелідзе, старший портфоліо менеджер Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією,  зазначив, що розробка Плану забезпечення сталої відповіді (Sustainability plan) епідеміям туберкульозу та ВІЛ/СНІДу після завершення фінансування програм Глобального фонду у 2017 році є одним із пріоритетних завдань України. Крім того, представники  Глобального фонду висловили стурбованість щодо питання звільнення від оподаткування операцій щодо імпорту товарів, робіт та послуг, що фінансуються за рахунок коштів Глобального фонду.
«Ми би не хотіли щоб це сталося, проте змушені ще раз наголосити, що за кожний витрачений долар на виплату податків, Глобальний фонд буде змушений додатково стягнути 2 долари, таким чином, якщо на виплату податків буде витрачено 1 млн. доларів, країна додатково втратить 2 млн. доларів», - коментує Георгій Сакварелідзе.

В результаті засідання членами Національної ради було прийнято низку важливих рішень, зокрема щодо створення при МОЗ України міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення сталої відповіді епідеміям туберкульозу та ВІЛ/СНІДу під час фінансування програм Глобального фонду та після їх завершення для підготовки проекту даного Плану. У зв’язку з необхідністю впровадження в Україні нових кваліфікаційних вимог Глобального фонду до Координаційних механізмів на 2015 рік члени Національної ради рекомендували утворити при Національній раді експертну групу для опрацювання питання забезпечення в її складі представництва основних груп, яких торкнулися епідемії ВІЛ та ТБ, а також групу для перегляду існуючого положення про діяльність Національної ради.

Міністр охорони здоров’я України О.Квіташвілі наголосив на важливості посилення координації діяльності та спроможності Національної ради як ефективного консультативного органу Кабінету Міністрів України, необхідності чіткого планування діяльності Національної ради, що є особливо важливим в складних економіко-соціальних та політичних умовах.  Відповідно було прийнято рішення про направлення звернення від Національної ради до прем’єр-міністра України А.П.Яценюка з проханням взяти під особистий контроль питання щодо організації діяльності Національної ради під головуванням Віце-прем’єр-міністра України відповідно до розподілу функціональних повноважень.

*Участь у засіданні взяли заступник Міністра охорони здоров’я І. Перегінець,  Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» В.Жовтяк, старший портфоліо-менеджер Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Георгій Сакварелідзе, представники ДУ «Український центр контролю за соціально-небезпечними хворобами», Державної пенітенціарної служби України, МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні», UNAIDS, USAID, міжнародних донорських організацій, пацієнтських організацій, представники уразливих груп населення тощо.

 

 

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом міністерства охорони здоров’я України» та Національного центру боротьби з туберкульозом.

УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

Інші новини