Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Національна конференція з громадського здоров’я — 2019
09.04.2019
12:58

Громадське здоров’я — це вибір усіх загалом і кожного зокрема

Коли ми говоримо про громадське здоров’я, це стосується насамперед профілактики захворювань, збільшення тривалості життя і зміцнення здоров’я шляхом організованих зусиль суспільства. Отже, громадське здоров’я — це колективна відповідальність.

Коли ми говоримо про рівень захворюваності України на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, кір, рак, то йдеться передусім не про конкретних людей, а про рівень здоров’я всього населення. Адже більшості захворювань можна уникнути завдяки активному способу життя, здоровому харчуванню, дотриманню гігієни, захищеному сексу та регулярним обстеженням здоров’я.

Наша мета — привернути увагу всієї країни до питання громадського здоров’я, зокрема, до важливості колективної відповідальності за рівень здоров’я населення. Тому питання громадського здоров’я передбачає насамперед здоров’я і лише потім — лікування. Контролювати стан свого організму значно дешевше і корисніше, ніж його лікувати. Отже, в центрі нашої уваги — людина як така і людина як член суспільства.

Успішна протидія багатьом інфекційним захворюванням починається з колективного імунітету. Боротьба з епідемією ВІЛ/СНІДу і туберкульозу починається з вільного та всеосяжного доступу до діагностики задля раннього їх виявлення.

Але ми не будуємо цю систему з нуля. Перед нами стоїть виклик повернути людям довіру не лише до медичної системи, а й до медичної наукової думки загалом.

Одне з нагальних питань — це імунізація. Пропаганда дезінформації про щеплення призвела до спалаху кору не лише в Україні, а й в усьому світі. Недовіра окремих людей до лікарських засобів ставить під загрозу й здоров’я інших.

Саме з просвітницькою метою ми організували першу Національну конференцію з громадського здоров’я — не для фахівців, а для всього суспільства.

Серед наших спікерів були:

  • в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка зауважила, що люди не знають, де брати правдиву інформацію, тому такий маленький проект, як сторінка у соцмережі Facebook, має велику мету — дати читачам інформаційну підтримку;
  • генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта, який поділився деталями реформування медичної системи та доніс до аудиторії основну мету реформування: медицина — це не лише лікування, а й збереження здоров’я та профілактика хвороб;
  • голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко, який розповів про реформування другої ланки, впровадження електронного рецепта і нових умов для пацієнтів.

Ми розглядали найважливіші питання: реформування системи донорства крові, вплив правильного харчування на здоров’я та мислення, вакцинація як єдиний можливий спосіб боротьби із багатьма хворобами тощо.

Наша стратегічна мета — підтримувати діалог з населенням. Національна конференція з громадського здоров’я стане щорічною, але ми хочемо спілкуватися з громадянами не лише раз на рік. Ми існуємо у соцмережах, ми говоримо з екранів телебачення — і люди нас чують! Нас почула Львівщина, яка мала найвищі показники захворюваності на кір. Завдяки вжитим заходам позапланової вакцинації Львівщина залишила навіть п’ятірку лідерів. Нас почула Вінниччина, яка нині теж не є лідером із захворюваності на кір. Нас почула Хмельниччина — і найближчим часом тут теж відбудуться додаткові заходи з імунізації населення.

До 13 квітня у нашій країні триватиме Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я, ініційований ЦГЗ. Відповідно до плану заходів, затвердженого Урядом, відбуваються загальнонаціональні та регіональні заходи з популяризації здорового способу життя — уроки, лекції, круглі столи, флешмоби, масові руханки, форуми, конкурси тощо.

Відтепер здоров’я українців — це не хтось і десь, а кожен із нас. Адже вибір кожної людини доповнює загальну картину вибору всієї країни. Отож, час обирати здоров’я!

Інші новини