Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інфекційний контроль за туберкульозом стає пріоритетом в роботі для учасників тренінгу
15.04.2016
19:16

Інфекційний контроль за туберкульозом стає пріоритетом в роботі для учасників тренінгу

Українським центром контролю за соціально небезпечними хворобами у партнерстві з Проектом USAID “Посилення контролю за туберкульозом в Україні” було організовано та з 11 по 15 квітня проведено тренінг з інфекційного контролю за туберкульозом у закладах охорони здоров’я.

Цього разу тренінг відбувся на базі Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру в щойно відкритому тренінговому центрі. На навчання були запрошені працівники протитуберкульозних закладів центральних та західних регіонів країни, які опікуються питаннями інфекційного контролю.

“Тренінг вийшов інформаційно та емоційно насичений. У презентаціях влучно використовувалися приклади із життя. – говорить учасниця Шевчук Тетяна з м. Ужгород, - Ніби “теоретична тема” інфекційного контролю на цьому тренінгу перейшла в цікаву практичну роботу”.

Тренери, якими були члени національної експертної групи з інфекційного контролю ГО “Інфекційний контроль в Україні” побудували заняття таким чином, що учасники після детального розгляду усіх компонентів інфекційного контролю за туберкульозом відразу мали можливість впроваджувати їх на практиці.

Для адміністративного та інженерного компоненту використовувалась клінічна та лабораторна база фтизіопульмонологічного центру. Учасники проводили оцінку зон ризику інфікування туберкульозом у закладі, визначили ефективність роботи вентиляційного обладнання та бактерицидних опромінювачів.

Відвідати відділення лікувального закладу учасники змогли лише після ознайомлення з засобами індивідуального захисту органів дихання. Кожен з учасників пройшов якісний та кількісний фіт-тест (тест на щільність прилягання респіратора до обличчя). Останній є унікальним для нашої країни та був люб’язно представлений для тренінгу компанією виробником респіраторів.

“Особисто я до цього тренінгу відносилась до засобів індивідуального захисту органів дихання формально, - ділиться враженнями учасник тренінгу, - Впевнена, що тепер розпочинаючи новий робочий день, питання використання респіраторів для мене стане пріоритетним”.

Засідання сформованої з учасників віртуальної обласної ради, на якому розглядалося питання захворюваності туберкульозом, надало можливість більш глибоко розібрати організаційний компонент інфекційного контролю за туберкульозом.

Любомир Рак, головний лікар Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру, поділився з учасниками практичним досвідом вирішення проблем при впровадженні інфекційного контролю та розвитку протитуберкульозної допомоги в регіоні.

На завершення тренінгу Ольга Стельмах, заступник директора Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами, представила оцінку якості впровадження заходів з інфекційного контролю  за туберкульозом  за критеріями якості інфекційного контролю у 2015 році. Зокрема вона наголосила, що показник захворюваності на туберкульоз серед медпрацівників протитуберкульозних закладів по Україні складав 213,01 на 100 тис. даної групи населення і перевищує показник захворюваності на активний туберкульоз всього населення (55,9 на 100 тис. населення) майже у 4 рази.

Найбільш влучно характеризують атмосферу та результат проведеного тренінгу слова Оксани Малиш (лікар-фтизіатр з м. Рівне): “Як лікуючий лікар, до тренінгу вважала, що лікувальний процес найважливіший у подоланні захворювання на туберкульоз.  Але після завершення цього тренінгу зрозуміла, що лише комплексні заходи (лікування та інфекційний контроль) допоможуть суттєво знизити захворюваність.“

Інші новини