Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Хмельниччина започаткувала лідерство з впровадження інфекційного контролю
04.12.2017
17:54

Хмельниччина започаткувала лідерство з впровадження інфекційного контролю

1 грудня у Хмельницькому відбулась нарада «Лідерство з впровадження інфекційного контролю», метою якої було обговорення питання інфекційної безпеки при наданні медичної допомоги.

Організаторами заходу виступили Департамент охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації, Центр громадського здоров’я, Національна експертна група з інфекційного контролю (NEGIC) та ГО «Інфекційний контроль в Україні».

Це вперше, коли за ініціативи регіону проведено подібний захід із залученням провідних фахівців національного рівня щодо обговорення та вирішення питань інфекційного контролю. Нараду відвідали керівники закладів охорони здоров’я, заступники з лікувальної роботи, відповідальні фахівці з інфекційного контролю в лікувальних закладах Хмельниччини. Під час зустрічі присутні обмінювались досвідом кращих світових практик, намагались сформувати нове бачення щодо вирішення проблемних питань, говорили про формування команди в регіоні, відповідальної за впровадження регіональної стратегії з інфекційного контролю. 

Інфекційний контроль є основною складовою формування системи громадського здоров’я і невід’ємною складовою якості та безпечності медичної допомоги. За даними ВООЗ, у розвинених країнах 5-10% пацієнтів страждають через інфекції, що передаються при наданні медичної допомоги, а у відділеннях інтенсивної терапії – більше 25%. У країнах, що розвиваються та мають перенавантаження лікувальних закладів і дефіцит медичних працівників, доля таких пацієнтів сягає 40% і більше. В Україні питанням профілактики нозокоміальних інфекцій приділяється недостатньо уваги, тому поєднання зусиль та створення партнерських взаємовідносин з боку держави і громадських організацій можуть дати сучасну відповідь та запропонувати визнані в усьому світі підходи для поліпшення ситуації з внутрішньолікарняними інфекціями.

«Сьогодні проблема інфекційної безпеки в лікувальних закладах становить без перебільшення загрозу для всієї системи охорони здоров'я. І ми не усвідомлюємо, які наслідки будемо мати найближчим часом. Наше спільне з вами завдання – зробити так, щоб система інфекційного контролю відповідала доказовій медицині, і лише з національними партнерами ми зможемо подолати цей шлях», – зазначила Тетяна Косовська, заступник директора Департаменту Хмельницької ОДА, відкриваючи нараду.

Першу доповідь заходу презентувала Яна Терлеєва, завідувач Центру контролю за соціально-небезпечними захворюваннями Центру громадського здоров’я, яка зупинилась на питаннях безпеки хворих та інфекційного контролю як основній складовій формування системи громадського здоров’я.

Своїм баченням, щодо перепон впровадження інфекційного контролю поділився експерт ГО «Інфекційний контроль в Україні» Олександр Чепурний, який наголосив: «Незважаючи на безліч проблем за цим напрямком, основні перепони – в наших головах, виключно від злагоджених дій кожного з нас, ми зможемо звести внутрішньо-лікарняне інфікування до мінімуму».

Катерина Сояк, координатор з інфекційного контролю Центру контролю за соціально-небезпечними захворюваннями Центру громадського здоров’я, у своїй презентації підняла питання госпітальної епідеміології та поділилась існуючими міфами, які сформувались щодо інфекційного контролю.

Андрій Александрін , Голова Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) підняв тему «Чи можливе впровадження інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я?» Він також надав алгоритм дій щодо впровадження інфекційного контролю в лікувальних закладах та представив кращі практики, які є в Україні, зокрема успіхи Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру.

Завершуючи нараду, Тетяна Косовська зазначила, що значна кількість закладів у Хмельницькій області мають госпітальних епідеміологів, що складає потенціал для системних змін, а також висловила бажання налагодити більш тісну співпрацю з національним рівнем щодо впровадження сучасних практик інфекційного контролю.  

Інші новини