Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Холери не виявлено: завершилася ліквідація наслідків теракту на Каховській ГЕС
05.09.2023
09:50

Холери не виявлено: завершилася ліквідація наслідків теракту на Каховській ГЕС

Завершено основний етап ліквідації наслідків катастрофи на Каховській ГЕС, далі екстрені служби контролюватимуть ситуацію за своїми напрямами. 

Як повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров’я, продовжуватиметься моніторинг морських, річкових вод та поверхневих водойм. Якщо буде зафіксовано відхилення або невідповідність санітарно-гігієнічним нормам, центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) інформуватимуть органи місцевого самоврядування та громади щодо можливих ризиків. 

У МОЗ нагадують, що у перші дні після теракту на Каховській ГЕС за бактеріологічними показниками невідповідність санітарним нормам сягала 35%, зараз рівень забруднення водойм знизився до 10% в окремих точках моніторингу. 

Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, одразу після теракту на Каховській ГЕС на території Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей на базі ЦКПХ було сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози. Моніторинг проводився щоденно, спалахів інфекційних хвороб вдалось уникнути.  

"Щоб не допустити погіршення санітарної ситуації, на постраждалих територіях було розгорнуто три інфекційних хаби для лікування пацієнтів з підозрами на гострі кишкові інфекції та холеру. Ці заклади були забезпечені спеціальними наборами медикаментів, більше ніж три тисячі людей із гострою кишковою інфекцією були обстежені на холеру — холери не виявлено в жодному випадку", — наголосив Ігор Кузін.  

6 червня, після руйнування дамби Каховської ГЕС, до зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей. Майже 700 тисяч українців залишилися без доступу до питної води, для потреб населення та недопущення спалахів інфекційних хвороб до зони НС доставили 148 тисяч тонн питної та технічної води. Крім того, ЦКПХ видали 237 тисяч таблеток для знезараження питної води для населення, підприємств  та об’єктів критичної інфраструктури. 

Також було проведено під час подвірних обходів понад 80 тисяч роз’яснювальних бесід з населенням щодо небезпеки та профілактики інфекційних захворювань. З липня фахівці дослідили понад 100 проб ґрунту на територіях Миколаївської та Херсонської областей, де вода повністю відступила. 

Читайте також:

Моніторинг води після теракту на Каховській ГЕС: майже 35 % проб води не відповідають гігієнічним нормам

Небезпека підтоплених водойм: нормам не відповідають щонайменше 30% проб води, відібраних у Херсонській, Одеській та Миколаївській областях

Наслідки теракту на Каховській ГЕС: 15% проб води не відповідають санітарним нормам

Інші новини