Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Команда Центру громадського здоровʼя представляє український досвід боротьби з інфекцією ВІЛ на 25-й Міжнародній конференції «AIDS-2024» в різних форматах презентацій
25.07.2024
15:56

Команда Центру громадського здоровʼя представляє український досвід боротьби з інфекцією ВІЛ на 25-й Міжнародній конференції «AIDS-2024» в різних форматах презентацій

Головна фахівчиня відділу з управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоровʼя Людмила Легкоступ поділилася інформацією про ситуацію з ВІЛ в Україні під час регіональної сесії «Від таблеток до ін’єкцій тривалої дії. Як збільшити охоплення під час кризи: досягнення та перешкоди в роботі програм по ДКП у країнах СЄЦА».

Зокрема вона розповіла про програму доконтактної профілактики ВІЛ (ДКП), яку почали впроваджувати в Україні у 2017–18 роках як препарати в таблетованій формі. Проте у 2022 році Україна зіштовхнулась із нечуваним для сучасного світу викликом — злочинним повномасштабним вторгненням росії. Ситуація вимагала термінових та ефективних рішень. Ними стали можливість отримання препаратів за фактичним місцем перебування клієнтів, розширення мережі закладів надання послуг ДКП та ін.

Для профілактичних послуг, зокрема ДКП, безумовним викликом також було донесення їхньої важливості до населення, особливо в умовах війни.

«У 2022 році більше дев’яти тисяч клієнтів отримали послуги доконтактної профілактики ВІЛ, а у 2023 році — понад 13 тисяч. Головним мотиватором для нас було збереження життя та здоров’я людей. Поки наші військові героїчно захищають нас на фронті, нашою задачею є створення надійного тилу, де немає місця для нових випадків інфікування ВІЛ», — заявила Людмила Легкоступ.

А в цьому році, завдяки потужній співпраці Міністерства охорони здоровʼя України, Центру громадського здоровʼя, PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги в боротьбі з ВІЛ/СНІД) та громадських організацій, в Україні створено можливість для впровадження інʼєкційної форми доконтактної профілактики ВІЛ — інноваційного препарату Каботегравір.

«Україна навіть під час війни впроваджує інноваційні підходи в боротьбі з ВІЛ, і ми дуже вдячні команді PEPFAR, яка підтримала нас на цьому шляху. Разом зі створенням додаткового вибору для клієнтів ми зосередили зусилля на зручності, доступності та комфорті для клієнтів. Тому наші плани на майбутнє — це вдале впровадження ін’єкційної форми ДКП в Україні та можливість подальшого розширення вибору засобів профілактики», — резюмувала експертка Центру громадського здоровʼя.

Інші новини